ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL
APICULTURA, ALBINE, CEARA, MIERE, PROPOLIS, STUPI, FAGURI, FORUM, APICULTORI
Lista Forumurilor Pe Tematici
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Larina23 Profile
Femeie
23 ani
Timis
cauta Barbat
28 - 80 ani
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL / ARBORI MELIFERI / Totul despre semintele plantelor, arbustilor si arborilor meliferi Moderat de orbanstefan64
Autor
Mesaj Pagini:  1 2
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Datorita faptului ca dorinta apicultorilor de a-si  crea o baza melifera proprie, care sa nu depinda de rotatia culturilor agricole, se manifesta din ce in ce mai pregnant, consider ca ar fi necesara o baza de date care sa cuprinda modul si tehnologia de propagare a diverselor specii melifere(si nu numai).
In aceasta sectiune va scrie fiecare ce experienta a avut cu semanatul si ingrijirea plantelor, arbustilor sau a arborilor meliferi(si nu numai). Se pot face referiri si prin link-uri catre alte site-uri de specialitate. Cu cat adunam mai multe date, cu atat mai bine va fi pentru ne asigura o baza melifera constanta, mai ales in perioadele dintre culturile agricole.
Este indicat ca fiecare tip de samanta sa fie insotita de poza cu specificarea dimensiunilor aproximative si daca se poate numarul aproximativ de seminte pe unitatea de masa.

Pentru inceput voi explica doi termeni folositi in botanica. Pe masura acumularii de noi date vor apare si alti termini care vor fi explicati la timpul lor.


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
STRATIFICAREA
Seminţele multor specii indigene de plante, arbori cu frunze cazatoare sau veşnic verzi şi arbuşti, împreună cu alte plante perene şi plante aromatice sunt incapabile de germinare, imediat după ce au fost recoltate şi nu vor germina fără un pre-tratament cunoscut sub numele de STRATIFICARE.
Stratificarea simuleaza condiţiile naturale pe care o sămânţă trebuie să le îndure înainte de germinare. Unele seminţe sunt incomplet maturate şi necesită o perioadă suplimentară pentru a-si completa dezvoltarea partilor imature; altele se afla in starea de somnolenţă (ca barieră mecanică la apă sau blocaj fiziologic ), care împiedică aparitia germinatiei până cînd condiţiile de creştere sunt favorabile .
Pentru semintele care necesita maturarea, depozitarea intr-un loc uscat este suficienta.

Printre alte metode de tratare a seminţelor, stratificarea (calda, rece, sau variabila) este utilizata pentru a elimina barierele de umiditate mecanice şi blocajele fiziologice.
Multe seminte necesita o perioadă de stratificare la rece, în scopul de a germina, în timp ce unele au nevoie de o stratificare la  cald, înainte de stratificarea la rece. Stratificarea la  rece este la temperatura de 1-5 grade C., în timp ce stratificarea la cald este la temperatura de 20-30 grade C.
Atunci când o sămânţă necesită atât o stratificare calda cat şi rece, stratificarea calda se face în primul rând, urmata de stratificarea la rece. O stratificare calda se face pentru a se înmuia coaja(invelisul) seminţei sau de a permite embrionilor de seminţe să se maturizeze. Numai embrionul matur este capabil sa suporte procesul de stratificare la rece. Seminţele trebuie să fie umede in momentul stratificarii. Cele mai multe seminţe sunt uscate la umiditate sub 10% pentru a fi stocate. Seminţele avand umiditatea mai jos de 10% nu se vor stratifica foarte bine si vor sta in stare dorminda (acest lucru este bun pentru depozitare, înainte de stratificare sau de semănat). Nivelul de umiditate trebuie să fie majorat la 60% pentru a permite seminţelor sa inceapa stratificarea.

Stratificare, este o practică veche şi simpla de stimulare a seminţelor să germineze, prin plasarea de straturi alternative de  mediu umed şi de seminţe

Metoda moderna este de a se amestecă bine seminţele în mediul umed cum ar fi muşchi de turbă, vermiculită, perlit, compost din  scoarţă de copac, rumeguş, pentru a simula condiţiile naturale pe care le va primi în mod normal, din mediul său natal. Amestecul se păstrează în containere sigilate, cum ar fi pungi de polietilenă. Pungile sunt pur şi simplu depozitate la temperatura camerei pentru a oferi un tratament umed si cald. Ele pot fi plasate în frigider în cazul în care un tratament umed si rece este necesar.
Tipuri de stratificare:
1.    Cald si umed. Seminte care necesită un tratament cald si umed pentru a induce germinarea pot fi depozitate la temperatura camerei dar nu la soare(la geam).
2.    Recesi umed. Semintele care necesită un tratament rece si umed pot fi stocate în compartimentul de legume de la frigider timp de patru până la douăsprezece săptămâni.
3.    Cald-rece-cald si umed. În funcţie de specii, unele au nevoie de o combinaţie de tratament cald şi rece, urmat de cald pentru a germina.
4.    Cald –rece-cald –umed si uscat. Alte specii au nevoie de o combinaţie de cald si rece in mediu umed, urmată de o perioadă în care pe mediul şi seminţe sunt puse să se usuce timp de una până la câteva luni, repetarea acestui ciclu facandu-se de cate ori este  necesar , urmată de o perioada calda pentru a germina.

Mod de lucru:
1.    Formarea mixturii mediu umed –seminte. Utilizaţi 3-4 de ori volumul de mediu faţă de volumul de seminţe. Mediul de stratificare ar trebui să fie umed la atingere, dar nu ud leoarcă. Diferitele medii de stratificare absorb diferit apa asa ca asteptati pana se imbiba complet mediul.Umiditate este în mod evident un factor cheie în procesul de stratificare. Nivelul ridicat de umiditate în recipientele sigilate, cauzeaza aparitia fungilor care pot afecta sănătatea seminţelor, de aceea amestecarea un fungicid mediului este un bun mod de prevenire. Pentru a preveni apa in exces,nrasturnati punga cu gura in jos si stoarceti-o ca pe un burete pana nu mai curge apa din ea.
2.    Stratificarea. Notati in calendar., atunci când ati pus seminţele la stratificare şi când să le scoateti. Plasati containerele(pungile) sigilate în mediul adecvat de stratificare rece sau cald. Seminţele nu ar trebui să stea mai multe luni peste timpul de stratificare  recomandat, deoarece vor utiliza rezervele de energie şi vor  mor. Chiar şi la un nivel scăzut de umiditate unele din seminţe s-ar putea sa germineze în containere sigilate; aceste seminţe vor creşte în mod normal, în cazul în care acestea sunt plantate cu atenţie.
ATENTIE! Puneti pungile sigilate pentru stratificarea la rece in frigider NU in   congelator. Preferabil este compartimentul de legume si fructe.   
3.    Plantare. Dupa expirarea timpului de stratificare sau la aparitia germinarii ,semintele se planteaza cu grija.

Seminţele necesită tratament doar o singură dată. Ca un exemplu, nu se stratifica la  rece o sămânţă şi apoi o se seamana in toamna. Aceasta este o stratificare dublu la rece. Odată ce stratificarea iniţială este completă, seminţele sunt gata pentru a germina. Daca apare o incalzire toamna, seminţele va începe procesul de germinare şi vor fi ucise de temperaturi de îngheţ, iarna. În plus, o dată incheiata stratificarea seminţelor, acestea sunt pregătite pentru a începe cresterea.

Observatie: Dacă nu doriţi să faceti stratificarea în frigider , atunci puteţi utiliza întotdeauna calea naturala şi sa semănati toamna seminţele direct într-un pat de rasadnita sau vas pentru germinaţie, si de obicei este ideplinita cerinţa pentru stratificare la rece. Acest lucru înseamnă că puteţi sari peste toate etapele de mai sus descrise a pre-tratamentului  în frigider atata timp cat iernarea seminţelor în pământ indeplineste acelasi lucru.

totul despre semintele plantelor, arbustilor arborilor meliferi multor specii indigene plante,

35KB


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
SCARIFICAREA

Unele seminte au coaja atat de tare incat este impermeabila la apa si gaze. (exemplu: salcamul, otetarul galben). Aceste seminte nu vor germina pana cand coaja lor va fi alterata(modificata) fizic. Coaja semintelor nu este necesara pentru ca semintele sa germineze. De fapt, multe seminte nu au coaja ca bariera fizica pentru starea de adormire care sa opreasca germinarea.
Orice process de spargere, subtiere, gaurire, slefuire sau alterare mecanica a cojii semintelor pentru a le face permeabile la apa si gaze este cunoscut sub numele de SCARIFICARE. Prin alterarea cojii semintelor cu acest procedeu este pemisa absorbtia apei de catre acestea. In natura acest proces apare ca urmare a expunerii la temperature de inghet sau a activitatilor microbiene, care modifica proprietatile cojii in timpul iernii.
Scarificarea apare si prin pasajul semintelor prin tractul digestiv al pasarilor sau animalelor.
Metodele de scarificare obisnuite sunt : prin actiunea mecanica, a apei fierbinti si prin expunerea la acizi.

1.    Scarificarea mecanica.  Implică ruperea sau slăbirea cojii seminţelor şi pot fi realizata cu ajutorul şmirghelului sau a unei pile pentru abraziunea cojii., folosind un cutit pentru a cresta(crapa) coaja, sau folosind un ciocan pentru a sparge coaja, pentru a permite apei să intre. Aceasta operatie se face cu atenţie, pentru a nu zdrobi seminţele de a deteriora embrionului. După scarificare, semintele trebuie să fie plantate cât mai curând posibil sau puse la stratificare rece  si umeda, dacă este necesar. Acest tratament funcţionează bine pentru seminţe mai mari. Seminţe mai mici pot fi freacate între foi de şmirghel fin. În cazul în care seminţele sunt prea mici pentru a vedea progresul, o metodă diferită ar fi înmuierea  in apa.
2.    Scarificare cu apa fierbinte. Unele coji de seminţe pot fi înmuiate în apă caldă sau fierbinte (75-95 ° C dar care sa nufiarba!) Seminţele sunt lăsate să se înmoaie în apa care se răceşte timp de 12 la 24 de ore înainte de plantare. Folositi de 10-20 de ori volumul de apă caldă faţă de seminţe. Semintele cu un strat de ceară ar trebui să fie spălate de mai multe ori în apă foarte fierbinte pentru a îndepărta ceara, înainte de înmuierea finala.
3.    Scarificarea cu acizi. Seminţe sunt puse într-un recipient din sticlă (A nu se folosi recipienti din orice alt tip de material) şi se acopera cu acid sulfuric concentrat, la aproximativ de două ori volumul seminţelor. Seminţe sunt amestecă uşor şi se lasă să se înmoaie de la 10 de minute pana la mai multe ore, în funcţie de duritatea cojii. Cand coaja devine subtire, seminţele pot fi îndepărtate, spălate şi plantate. Această metodă implică utilizarea de acid sulfuric concentrat, care este unul  dintre produsele chimice extrem de periculoase, care poate fi foarte periculoase pentru un individ lipsit de experienţă şi necesită măsuri de siguranţă foarte precise, care nu ar trebui să fie trecute cu vederea! Este foarte important să vă amintiţi să NICIODATAnu se toarna apă în acid! INTOTDEAUNA se toarnă acidul în apă!

Pentru ca cele prezentate mai sus sunt o traducere, iata si link-urile de unde a fost facuta traducerea. Cei ce stapanesc limba engleza vor gasi explicatia in original a multor termeni agricoli si botanici.
Iar aici gasiti o baza de date cu seminte de arbusti si copaci:
Si cateva indicatii de tratare a semintelor.:


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Sa incepem cu semintele care prezinta interes la ora actuala:

OTETARUL GALBEN, Koelreuteria paniculata
Semintele au o forma sferica cu diametrul aproximativ intre 4-6 mm.
echivalente: 1 pound = 453.592 37 grame
Inainte de semanare se face scarificarea prin tratament cu apa fierbinte urmata de stratificare rece si umeda  30-90 de zile.

totul despre semintele plantelor, arbustilor arborilor meliferi incepem semintele care prezinta

33.6KB

Modificat de crombra (acum 14 ani)


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
EVODIA, Evodia daniellii, Euodia hupehensis, Tetradium, Bee Bee tree

Semintele au o forma ovoidala cu varfurile ascutite avand longimea aproximativ 2.5-3 mm si diametrul la mijloc 1.5-2 mm.
Nu necesita pre tratament.

totul despre semintele plantelor, arbustilor arborilor meliferi evodia, evodia daniellii, euodia

13.3KB

Modificat de crombra (acum 14 ani)


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841
domnule crombra, esti o comoara...intradevar este mare nevoie de toate datele dar eu cred-carcotas cum sunt - ca ar trebui sa mai sintetizati informatia...cat priveste experienta vreau sa va spun ca incerc ceva cu evodia- adica am semanat ceva afara in frig, intr-un vas pe casa scarii la mine in bloc, cu temperatura asa si asa si in casa ...vreau sa vad care seminte o sa iasa prima data...privitor la salcamul galben, specie care dupa parerea mea se inmulteste ca si evodia exclusiv prin seminte, l-am plantat in pahare de plastic si astept sa iese-mentionez ca habar n-am avut de aceste tratamente...in fine, cred ca aici trebuie sa ne spunem cu totii parerea si mai cu seama experienta
ps. acest salkcam este deosebit de "interesant" si stralucit- sper ca multi sa inteleaga asta pentru ca in ce a ce priveste datele melifere ele merg de la 200 la 400 kg/hectar in luna iulie
stiti ceva de plantarea semintelor de amorfa?


_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
CLOCOTISUL, Staphylea pinnata (European Bladdernut). Europa

Germineaza foarte greu (pana la un an). Semintele germineaza la rece. ste indicat sa le tineti in frigider cateva saptamani. Pot fi semanate si afara tomna sau primavara foarte devreme.

totul despre semintele plantelor, arbustilor arborilor meliferi staphylea pinnata (european foarte

15.2KB


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Salcam galben am scris din greseala si am corectat. Este vorba de Otetarul galben. Imi cer scuzele de rigoare.

Modificat de crombra (acum 14 ani)


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
SALCAMUL, Robinia pseudoacacia.

Semintele necesita pretratament de scarificare.

totul despre semintele plantelor, arbustilor arborilor meliferi salcamul, robinia necesita

19.9KB


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
TEIUL ARGINTIU (TEIUL ALB), Tilia tomentosa Moench.

Semintele sunt invelite intr-o coaja numita pericarp care trebuie indepartat mecanic inainte de a se face stratificarea.
Daca pericarpul nu este uscat se poate face stratificarea direct.
Stratificarea este de tip rece si umed si dureaza 90 de zile.

totul despre semintele plantelor, arbustilor arborilor meliferi teiul argintiu (teiul alb), tilia

22.3KB


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
PAULOWNIA, Paulownia tomentosa

Semintele nu necesita pretratament. Are o crestere fantastica.
Se seamana sub un geam de sticla. Are nevoie de lumina pentru a germina.

totul despre semintele plantelor, arbustilor arborilor meliferi paulownia, paulownia necesita are

45.3KB


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
si semintele de Paulownia:

totul despre semintele plantelor, arbustilor arborilor meliferi semintele paulownia:

45.6KB


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
si alta mai mare:

totul despre semintele plantelor, arbustilor arborilor meliferi alta mai mare:

15KB


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Cu acordul lui Stefan1(sper) va prezint ceea ce a scris el despre Paulownia:

Citat(Stefan1)

Cred ca va referiti la Paulownia Tomentosa (sunt peste 20 de soiuri de Paulownia). E un arbore de 10-15 (20)m, originar din China Centrala si de Vest. Se caracterizeaza printr-o crestere f rapida (pana la 3 m/an), prin frunze mari (pana la 60 cm la exemplarele mai tinere sau chiar pan la un metru). Infloreste in aprilie-mai, flori de cam 5 cm lungime, (oarecum asemanatoare cu Gura Leului), grupate intr-un fel de spic pana la 40-60 cm lungime. Florile apar inaintea frunzelor si sunt puternic vizitate de albine si fluturi. Frunzele se pot folosi furaj la animale sau la prepararea unui insecticid, din caoja se pot face coloranti, lemnul (usor, deschis la culoare, rezistent, omogen, destul de rezisent la foc) se foloseste in multe domenii , de ex la instrumente muzicale, sculpturi, furniruri pt diferite cutii, ambarcatiuni navale etc. si se apreciaza cam la valoarea nucului. In China era obiceiul sa se planteze un asemenea arbore cand se naste o fata si sa se taie cand se marita si sa se sculpteze din el lucruri pt casa. Sunt varietati care se taie la 5 ani, iar din radacina iese alt copac. Rezista si la incendii, in sensul ca radacinile dau alti lastari.
Numele ii vine de la o printesa (apoi regina) a Olandei, Anna Pawlowna, fiica tarului Rusiei. In Europa a fost mult raspandita de Franz Joseph al Austriei, pentru care era copacul preferat.
Inmultirea se poate face prin seminte dar mai frecvent prin drajoni. Copacii care ies din seminte nu dau alti drajoni, dar la cei inmultiti vegetal cresc anual 3-4 drajoni care se pot inlatura.
Inmultirea din mladite este destul de dificila, se face cu o bucata  de ramura semilemnoasa, de cam 10 cm lungime, introdusa in pamant. Mai usoara este inmultirea din radacini. Procedeul ar fi urmatorul: In decembrie se descopera de la un arbore o radacina superficiala, carnoasa, cam de 1 cm diametru si se taie cam 5 cm lungime. Partea de jos se taie oblic. Bucata se pune intr-un ghiveci cu pamant de flori, incat partea superioara sa fie aproape de suprafata. Se uda si se lasa la loc racoros pana face radacini si lastari. In primii 4 ani ar trebui protejat de gerurile timpurii de toamna si tarzii de primavara. Plantele mai batrane rezista mai bine la ger iar in locul ramurilor degerate cresc viguros anul viitor, altele. Din pacate mugurii florali sunt sensibili la geruri si in zonele mai reci Paulownia Tomentosa nu infloreste niciodata din aceasta cauza.
Incepe sa rodeasca dupa cam 5 ani. Fructele sunt niste capsule de pana la 5,5cm lungime, care contin pana la 600 de seminte mici si usoare.

Se gasesc si de vanzare puieti de Paulownia Tomentosa (60 cm inaltime cu 30 lei), de ex la TEBA SRL, din Cornesti-Dambovita (tel 0744308839).
Datorita vitezei de crestere si capacitatii de refacere dupa taiere, in unele tari este considerata planta invaziva.

Modificat de crombra (acum 14 ani)


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
Adrian Roman
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 221
Mersi, Marius, esti o bomboana !  

_______________________________________
http://adrianroman.sunphoto.ro/

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841
ceva despre amorfa aveti domnul crombra

_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
AMORFA ARBUSTIVA, Amorpha fruticosa L.


Necesita pre tratament care este diferit de la un lot de seminte la altul.
Unele loturi vor germina după scarificare dar înainte de stratificarea la  rece. Uitati-va la seminţe înfaza de stratificare la rece pentru a vă asigura că nu germineaza. Scarificarea se face cu apa fierbinte, acid sulfuric si apoi semintele se pun la stratificare rece timp de 30-60 de zile.

totul despre semintele plantelor, arbustilor arborilor meliferi amorfa arbustiva, amorpha fruticosa

19KB

Modificat de crombra (acum 14 ani)


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
si alta:

totul despre semintele plantelor, arbustilor arborilor meliferi alta:

28.3KB


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841
si daca le plantez in pamant si basta in cat timp ies? sau sa le bag la rece...mariuse ma llasa rece treaba asta cu stratificare...am 7 proiecte pe cap, o revista de 600 de pagini de corectat si drogul asta de forum cum prind si eu o ora libera cum taaast si eu sa va mai vad..asa ca sintetizeaza-mi ca ma apuca durerea de cap si mi se prapadeste si singurul neuron pe care-l mai am

_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
jimm
Apicultor

Din: Targoviste
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 30
Am incercat sa inmultesc un salcam japonez deosebit de frumoas si bogat in flori pana acum n-am reusit cu seminte, nu am incercat scarificare, insa semintele sunt mai moi decat la salcamul normal, credeti ca trebuie tinute la rece inainte de plantare?

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
SALCAMUL JAPONEZ, Sophora japonica

Necesita pre tratament de scarificare.

totul despre semintele plantelor, arbustilor arborilor meliferi salcamul japonez, sophora pre

41.7KB


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
si semintele..

totul despre semintele plantelor, arbustilor arborilor meliferi

17.8KB


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841
si ai tu seminte de salcam deasta?

_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107

sfantul spiridon a scris:

si daca le plantez in pamant si basta in cat timp ies? sau sa le bag la rece...mariuse ma llasa rece treaba asta cu stratificare...am 7 proiecte pe cap, o revista de 600 de pagini de corectat si drogul asta de forum cum prind si eu o ora libera cum taaast si eu sa va mai vad..asa ca sintetizeaza-mi ca ma apuca durerea de cap si mi se prapadeste si singurul neuron pe care-l mai am


Tot ce am prezentat si voi prezenta sunt traduceri de pe diverse site-uri. Nu am pretentia ca stiu totul, de aceea pana nu verific personal un mod de plantare sau altul nu-mi permit sa dau sfaturi. In momentul in care voi reusi sa obtin rasaduri din semintele prezentate fii sigur ca voi dezvolta subiectul cu lux de amanunte. Pana atunci...
Acum, am sa-ti raspund la intrebare judecand logic dupa modul in care se face germinarea. Ca embrionul semintei sa se dezvolte are nevoie de apa si oxigen. In momentul in care sunt satisfacute aceste doua minime conditii samanta incolteste.
Pentru ca apa si oxigenul sa ajunga la embrion trebuie ca ,coaja semintei sa fie permeabila. Daca este plantata direct in sol fara alt tratament durata de rasarire va fi nedefinita. Daca dimpotriva se face un pre tratament minim Sa zicem ca pentru scarificare: pui apa pe foc ,o lasi sa dea in clocot apoi o lasi sa se raceasca putin si pui semintele in apa fierbinte si le lasi sa se inmoaie odata cu racirea apei. Apoi le poti semana. Sau le bagi in acid sulfuric concentrat si le tii pan se inmoaie coaja, clatesi abundent si semeni. Chestia cu stratificarea la rece(daca ai citit ce am scris) o poti face semanand direct, toamna in pamant si acoperi cu vegetale uscate ca sa nu inghete solul si sa ai in pamant 1-4 grade celsius.Dar destul cu teoria ,sa trecem la practica.

Modificat de crombra (acum 14 ani)


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841
ce productie de miere si ce data de inflorire are..apoi, uite eu acum nu stiu cat timp am gasit informatii ca sofora este galbena..... alceva..am gasit un salcam inflorit in septembrie parca( sa nu mint ca nu asta vreau) si am postat niste poze tare neclare cu floarea- lucky strike a ras de mine de s-a prapadit, sau m-a luat in ras in privinta datei...albine, sa va spun- bun- problema este ca stiu copacii...sunt in gradina spitalului melinesti si a spitalului capreni..am oprit sa-i dau o ciocolata unei asistente sa scot un puiete de acolo da e spitalul in carantina si am renuntat...nici nu eram sigur ca e puietele de salcam deasta da pe langa salcam numai copacelul asta era si un tei- cum nu arata a pui de tei am dedus ca e de la salcamul asta cu flori galbene ca socul, mare, imens si frumos - frumos

_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841
sti ce dracie e ca are florile tot ca asta dar galbene

_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Infloreste in iulie august si dureaza 2 saptamani in functie de conditiile meteo , ofera 300-350 kg miere pe ha.

Un link util cu principalele specii melifere:


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841
pai ai seminte..si ala cu floare galbena ce-i?

_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107

sfantul spiridon a scris:

pai ai seminte..si ala cu floare galbena ce-i?


Care ala... cu flori galbene.Mai concret.
Sau nu pentru mine era postarea.

Modificat de crombra (acum 14 ani)


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
jimm
Apicultor

Din: Targoviste
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 30

sfantul spiridon a scris:

si ai tu seminte de salcam deasta?

Seminte de salcam japonez ( Glicina) albastru am, am gasit la cineva si am luat 5-10 pastai. Am pus in pamant si acum astept poate , poate, daca nu incerc prin butasire.
Are un puternic miros de salcam, de o frumusete deosebita, galben nu am.

totul despre semintele plantelor, arbustilor arborilor meliferi sfantul spiridon scris:si seminte

56KB


pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841

jimm a scris:


sfantul spiridon a scris:

si ai tu seminte de salcam deasta?

Seminte de salcam japonez ( Glicina) albastru am, am gasit la cineva si am luat 5-10 pastai. Am pus in pamant si acum astept poate , poate, daca nu incerc prin butasire.
Are un puternic miros de salcam, de o frumusete deosebita, galben nu am.

si poti sa-mi trimiti si mie..ma revansez


_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841

crombra a scris:


sfantul spiridon a scris:

pai ai seminte..si ala cu floare galbena ce-i?


Care ala... cu flori galbene.Mai concret.
Sau nu pentru mine era postarea.

da pentru tine era postarea..nu de ala galben ca ala nu face pastai ci de asta alb-sofora japonica


_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
jimm
Apicultor

Din: Targoviste
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 30
Nici o problema,miercuri am sa ma duc sa iau inca 5-10 pastai (nu cred ca sunt inghetate la vremea de afara) si ti le trimit prin funcurier, sa-mi dati adresa pe privat.
Vorbim dupa ce le-am luat.
Pastaile nu arata ca cele din poza lui mr. crombra, sunt mai mici si mai bombate.
Sa traim

Modificat de jimm (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Atentie! Nu confundati GLICINA cu SALCAMUL JAPONEZ, chiar daca amandoua provin din Japonia.

GLICINA (Wisteria floribunda) este o planta cataratoare masiva, originara din Japonia. Poate ajunge si la 10-15 metri inaltime daca este lasata sa creasca libera, tulpina devenind foarte groasa si incolacindu-se pe orice fel de suport; greutatea totala poate ajunge si la o tona. Florile sunt asemanatoare salcamului si apar vara, chiar inainte ca frunzele sa fie complet dezvoltate. Culoarea lor variaza de la alb laptos la albastru si variante de liliachiu. Exista si specii care infloresc primavara, in martie-aprilie. Cel mai des intalnita specie de glicina este Wisteria floribunda, sau glicina japoneza, care infloreste tarziu, in vara, florile fiind purpurii sau lila. Dintre varietatile glicinei japoneze, cele mai cunoscute sunt Violaceo Plena, cu flori albastre-violet, Alba cu flori albe, Rosea cu flori roz pal si Macrobotrys, ai carei ciorchini pot ajunge si la un metru lungime.

O alta specie este Wisteria frutescens, sau glicina americana, cu flori violete si Wisteria sinensis sau glicina chinezeasca, cu flori albe si parfumate, care apar la inceputul verii.

Cum o ingrijim

Singura cerinta a glicinei este un sol bine drenat. Pentru ca este o planta care creste foarte viguroasa, daca tutorii pe care se sprijina tulpina nu sunt suficient de solizi, vor fi deteriorati. Nu are cerinte de soare, umiditate sau o anume calitate a solului. Se uda regulat, mai ales vara.


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107

sfantul spiridon a scris:


crombra a scris:


sfantul spiridon a scris:

pai ai seminte..si ala cu floare galbena ce-i?


Care ala... cu flori galbene.Mai concret.
Sau nu pentru mine era postarea.

da pentru tine era postarea..nu de ala galben ca ala nu face pastai ci de asta alb-sofora japonica


Nu am seminte de Sophora japonica.


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841
pai...si nu ai vrea?

_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
N A MARIN
Apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 152
Dom' sf. spiridon,chestia asta cu aruncatul semintelor in pamant duce la  rezultate  0 .
Daca observati putin in natura ,in jurul sau apropierea majoritatii copacilor sau arbustilor mai sus mentionati nu sunt  PUIETI  tineri desi acestia produc si lanseaza spre sol MILIOANE de seminte .
Vor germina numai acelea (foarte ptine) care vor beneficia de conditii naturale cumulative EXPUSE FOARTE BINE de dl. crombra ; stratificarea , scarificarea,pat germinativ.
Acestea sunt ,de regula, acele seminte consumate ca hrana, ca atare, sau in fructele care l-e contin, de animale ,pasari  si eliminate apoi, care sufera un proces natural de scarificare in tractul digestiv (ACIZI SI ENZIME) si beneficiaza de un pat germinativ adecvat ,natural,BALEGARUL sau GAINATUL .
Pentru puieti de AMORFA  de 1-2  ani va pot ajua eu . Nu va costa decat ziua de munca(30-50 lei) a omului care se duce in balta(ZONA INUNDABILA A DUNARII) si litra de tuica  ,  obligatorie in asmenea cazuri, si pe care ai puteti replanta imediat chiar in aceasta perioada.
De fasonare ,impachetare si expediere ma ocup eu.
Costul transportului, ramburs.


_______________________________________
Niciodata nu este prea tarziu.

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841
este amorfa atata de invaziva pe cat vor uni sa se creada
da sunt perfect de acord


_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Sa va povestesc un caz de germinare vazut de mine.
Acum doi ani eram la un picnic intr-o zona amenajata special pentru aceasta. Se putea face foc si pe gratar si direct pe pamant. Mergand sa caut ceva uscaturi, am fost surprins sa vad ca in jurul unei vetre vechi de foc  pe un cerc aproximativ concentric cu vatra crescusera mici copacei de salcam. M-am uitat la copacul sub care se afla vatra de foc si am vazut ca era salcam. Practic prin caldura transmisa solului semintele de salacam cazute sau auto scarificat si asa au putut incolti.
Cercului pe care se aflau copaceii era in zona unde au fost indeplinite conditiile de scarificare.


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107

sfantul spiridon a scris:

pai...si nu ai vrea?


Multumesc dar nu ma pot intinde cu semanatul tuturor speciilor. Ma voi rezuma la cateva care sunt mai productive.


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
Batrinul
Apicultor

Din: Sft. Gheorghe
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 869
Crombra ! Vad ca la plante te pricepi si iti respecti si promisiunile ! Multumesc pentru semintele de otetar. MA BUCUR CA TE AM CUNOSCUT !!!!

Modificat de Batrinul (acum 14 ani)


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107

Batrinul a scris:

Crombra ! Vad ca la plante te pricepi dar la capitolul.... Respectarea promisiunilori cum stai ??? Mi  ai promis niste seminte ! Ai uitat ?


S-a rezolvat. Livrare direct in mana beneficiarului. Toata lumea multumta.  


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841
si despre ce seminte era vorba, mai secretosilor.....nu ne spuneti si noua

_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Otetar galben.

_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
Batrinul
Apicultor

Din: Sft. Gheorghe
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 869
CROMBA ITI MULTUMESC. Ma bucur ca team cunoscut ,NE MAI VEDEM!!

_______________________________________


pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841
domnule crombra
jim mi-a trimis seminte de glicina, ce ma sfatuiti


_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Dupa ce m-am documentat, pot spune ca:
1. Semintele de glicina se inmoaie in apa 12-24 ore dupa care se seamana.
2. Trebuie sa astepti foarte multi ani pana infloreste(dupa , pana la 10 ani.
3. Traieste 100 de ani.

Modificat de crombra (acum 14 ani)


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841
multumesc mult...am gasit poza cu copacul de care va ziceam, problema e ca am facut-o cu un telefon mobil...poate totusi se vede

totul despre semintele plantelor, arbustilor arborilor meliferi multumesc mult...am gasit poza

75.3KB


_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Am descoperit anul acesta acesti copaci care parca seamana cu cel prezentat de tine.
Floarea parca este alb galbui si are forma florii de salcam. Am sa studiez la anul mai bine cand o inflori prin august - septembrie. Nu stiu cum se numeste copacul dar o sa aflu.


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
mihaipop_55
Apicultor

Din: Arinis MM
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 249
ce deosebire este intre glicina si salcamul japonez?

_______________________________________
vesnicia s-a nascut la sat!!!
0742121721

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841
eu cred ca salcamul japonez e asta alb "pozat" de mine care daca imi amintesc bine, infloreste la sfarsitul lui august si e tare vizitat de albine

_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
milu56
Apicultor

Din: Almeria
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1252
Spiridon sfant,nu mai vrei eucalipt?

_______________________________________
Albina trebuie apreciata pentru organizare harnicie si igiena.

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841
domnule milu,
eu vreau un pui de eucalipt dar nu ma-am dumirit- eucaliptul face flori sau ofera cules de mana....bun, vreau un pui mic da undeva in primavara...daca se poate acum nu zic nu, da sa fie mic de tot sa-l pot tine la adapost pana undeva in primavara...daca imi puteti trimite, spuneti-mi pe mp toate conditiile


_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Salcamul japonez creste ca un copac iar glicina se intinde ca iedera, via, liana si trebuie bine sustinuta pentru ca la maturitate poate atinge chiar si masa de 1 tona.

_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
mihaipop_55
Apicultor

Din: Arinis MM
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 249
in poza avem deci glicina

totul despre semintele plantelor, arbustilor arborilor meliferi poza avem deci glicina

46.8KB


_______________________________________
vesnicia s-a nascut la sat!!!
0742121721

pus acum 14 ani
   
jimm
Apicultor

Din: Targoviste
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 30
..... am sustras si ceva butasi de glicina, am pus si direct in apa si pamant sa vedem daca face radacini.

pus acum 14 ani
   
apinicu
Apicultor

Din: Turnu Magurele
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 12
buna ziua  si sarbatori fericite tuturor apicultorilor!  ma numar printre apicultorii incepatori dar care vrea sa aiba si o baza melifera propie si asi vrea sa rog daca se poate sa ma ajute cu seminte de evodia, otetar galben clocotis sau seminte de facelia va multumesc anticipat

pus acum 14 ani
   
teinegru64
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 421

jimm a scris:

..... am sustras si ceva butasi de glicina, am pus si direct in apa si pamant sa vedem daca face radacini.


Doar pamant si clopot (sticla de plastic taiata)deasupra si ai sanse mari de reusita.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
ioanardelean55
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 537

sfantul spiridon a scris:

domnule milu,
eu vreau un pui de eucalipt dar nu ma-am dumirit- eucaliptul face flori sau ofera cules de mana....bun, vreau un pui mic da undeva in primavara...daca se poate acum nu zic nu, da sa fie mic de tot sa-l pot tine la adapost pana undeva in primavara...daca imi puteti trimite, spuneti-mi pe mp toate conditiile


Spiridoane ar fi bine sa stie si altii conditiile dece numai tu ?!!!


pus acum 14 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1334

apinicu a scris:

buna ziua  si sarbatori fericite tuturor apicultorilor!  ma numar printre apicultorii incepatori dar care vrea sa aiba si o baza melifera propie si asi vrea sa rog daca se poate sa ma ajute cu seminte de evodia, otetar galben clocotis sau seminte de facelia va multumesc anticipat


Bun venit pe forum!
Laudabila intentia de a ne imbogati baza melifera. Daca citesti ce s-a mai scris despre acest subiect, sunt forumisti care s-au oferit sa dea seminte de la plantele sau copacii meliferi pe care ii au in zona. Era bine sa spui din ce zona esti, ca e mai bine sa folosesti, daca se poate, seminte din zona ta, din plante adaptate la clima locala.
Pentru Evodia, daca esti aproape de orasele Cluj, Craiova sau Iasi, la gradinile botanice din ele sunt si copaci de evodia si cred ca ai putea procura si seminte. In primavara cred ca poti gasi puieti de 1-2 ani de vanzare in targurile apicole si asa se castiga 1-2 ani pana evodia iti poate oferi culesuri. Si filialele locale ACA ar trebui sa se implice in furnizarea de material biologic pentru plantele de interes apicol.
Facelia se poate cumpara, ca pentru a infiinta o cultura e nevoie de mai multe kilograme.


pus acum 14 ani
   
apinicu
Apicultor

Din: Turnu Magurele
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 12
craciun fericit!tuturor apicultorilor ,multumesc ptr raspuns d-lui Stefan 1 i-mi cer scuze ca nu am precizat zona, sunt din teleorman aproape de cel mai sudic punct al tarii destul de departe de orasele mentionate dar asemanator din punct de vedere climatic cu zona craiovei deci nu ar fi probleme din punct de vedere climatic dar la mine in zona , in apropiere nu am de unde cumpara ptr ca nu aduce nimeni la vinzare asa ceva in zona mea. Facelia am sa-rog contra cost pe d-ul Sandu daca mai are sau daca poate altcineva ii voi fi  recunoscator iar ptr seminte de evodia  si ceilalti pomii ma-si multumi cu seminte din aceste specii de pomi. aveti dreptate cu puieti de pomi dar eu nu pot sa ajung la Craiova (problema incepatorului -niciodata nu dispune de atitea fonduri ptr cit ar dori sa realizeze)

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Gladita sau Roscov salbatic sau Ghimpar = Gleditsia triacanthos


Denumirea de Honey locust nu are legatura cu mierea ci cu faptul ca fructele coapte au o pasta dulce intre seminte.
Este folosit ca si gard natural = perdea de tepi de nu trece nimic.
Da foarte mult polen

totul despre semintele plantelor, arbustilor arborilor meliferi gladita sau roscov salbatic sau

62.9KB

Modificat de crombra (acum 14 ani)


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Semintele:

Coaja foarte dura. Necesita scarificare si semanare in primavara.

Seminţe sunt dispersate de erbivore, cum ar fi bovine şi cabaline, care mânca tecile cu seminte si excreta seminţele în excremente, astfel  sistemul digestiv al animalului ajută în descompunerea invelisuluidur al seminţelor, făcând germinarea mai uşoara.

totul despre semintele plantelor, arbustilor arborilor meliferi foarte dura. necesita semanare sunt

15.3KB

Modificat de crombra (acum 14 ani)


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841
eeeee................aici am o problema la copacul asta...la mine ii spune salcam boieresc si e bun de nu se poate...problema-am observat ca cel care face teci nu face flori si cel care face flori nu face teci....sau mai bine zis cel care face teci face niste flori in forma de secera si foarte mici si inerte din punct de vedere al secretiei de nectar, pe cand cel care nu face pomenitele teci face niste flori galbene ce parca formeaza un lant si dau o miere galbena cu un parfum de zici ca mananci o sticla de la avon

_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Asa sunt florile de Gladita:

totul despre semintele plantelor, arbustilor arborilor meliferi asa sunt florile gladita:

42.9KB

Modificat de crombra (acum 14 ani)


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Nu stiu ce alt soi ai vazut. Mai exista varianta fara tepi: Gleditsia triacanthos f. inermis.

_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
balas
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 664

crombra a scris:

Asa sunt florile:

Este Hamei, din care se face berea. Are polen si nectar. Pacat ca are gust amar.


pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841
la sfarsit de mai o sa-ti arat

_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Eronat. Mai verificati.


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
apinicu
Apicultor

Din: Turnu Magurele
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 12
domnule crombra ma puteti ajuta si pe mine cu seminte de salcim japonez si de otetar,daca da ,euam nr tel 0764252569

pus acum 14 ani
   
apinicu
Apicultor

Din: Turnu Magurele
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 12
Va multumesc fffffff mult d-le Spiridon ptr seminte. asteptam luna aprilie sa insamintam la teren cu respect Nicu

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841
va multumesc si eu domnule nicu si sper la primavara sa facem "schimb de poze" si de bucurii

_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
cristi ciuc
Apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 12
Ofer la primăvară arbuşti de glădiţă semănaţi anul trecut. M-ar interesa dacă cineva poate să-mi furnizeze seminţe de Evodia, Salcâm japonez ori Glicina.

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841
ce fel de gladita cristi, ca uite ce am scris eu mai sus...o specie de gladita nici nu merita atentia

totul despre semintele plantelor, arbustilor arborilor meliferi fel gladita cristi, uite scris mai

47.5KB


_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
cristi ciuc
Apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 12
În cazul meu este arbustul prezentat de Crombra. Ideea este că am butaşi de un an, în cantitate limitată, pe care nu doresc să-i valorific ci să-i schimb cu alţi arbuşti meliferi, în mod echitabil. Seminţe pot oferi celor interesaţi.

pus acum 14 ani
   
orfirel
Apicultor

Din: Suceava
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 58

cristi ciuc a scris:

În cazul meu este arbustul prezentat de Crombra. Ideea este că am butaşi de un an, în cantitate limitată, pe care nu doresc să-i valorific ci să-i schimb cu alţi arbuşti meliferi, în mod echitabil. Seminţe pot oferi celor interesaţi.

D-le Cristi puteti sa ne spuneti cum ati obtinut butasii de gladita? De asemenea v-as ruga sa ne spuneti cum pregatiti semintele pentru a fi puse la incoltit. Se procedeaza la fel ca la salcam? 
Va multumesc!


_______________________________________
In apicultura functioneaza principiul GIGO
(GIGO = Gunoi Intorduci, Gunoi Obtii)

pus acum 14 ani
   
cristi ciuc
Apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 12
Prin simpla plantare a seminţelor. Am pus multe, dar a ieşit doar un procent dintre seminţe. Ulterior am aflat că trebuiau scarificate (mecanic - prin spargerea cojii; cu apă fierbinte; cu acid). Alături de valoarea meliferă a arborilor, aceştia se constituie într-un impenetrabil gard natural, dacă arbuştii sunt plantaţi la o distanţă mică şi apoi toaletaţi, folosiţi pentru împrejmuiri contra animalelor sălbatice, pentru că au un sistem de ţepi mult mai eficient decât al salcâmilor ori a altor abori şi arbuşti. O să încerc să livrez gratuit, prin poştă seminţe, dar...... în limita posibilităţilor!

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841
paulownia vreti?

_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841
pentru marius,
am seminte de sofora dar din luna noiembrie pana acum aceste seminte stau intr-o pastaie care este tot timpul gelatinoasa.....oare sa usc pastaia, sa o plantez asa sau sa o usc pe calorifer...
sau sa mai astept?


_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
Batrinul
Apicultor

Din: Sft. Gheorghe
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 869
prin aprilie...

Modificat de Batrinul (acum 14 ani)


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
milu56
Apicultor

Din: Almeria
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1252
Cine stie cum s-ar putea semana eucaliptul?

_______________________________________
Albina trebuie apreciata pentru organizare harnicie si igiena.

pus acum 14 ani
   
orfirel
Apicultor

Din: Suceava
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 58

cristi ciuc a scris:

Prin simpla plantare a seminţelor. Am pus multe, dar a ieşit doar un procent dintre seminţe. Ulterior am aflat că trebuiau scarificate (mecanic - prin spargerea cojii; cu apă fierbinte; cu acid). Alături de valoarea meliferă a arborilor, aceştia se constituie într-un impenetrabil gard natural, dacă arbuştii sunt plantaţi la o distanţă mică şi apoi toaletaţi, folosiţi pentru împrejmuiri contra animalelor sălbatice, pentru că au un sistem de ţepi mult mai eficient decât al salcâmilor ori a altor abori şi arbuşti. O să încerc să livrez gratuit, prin poştă seminţe, dar...... în limita posibilităţilor!

Am intrebat deoarece aveam o banuiala ca si la gladitza e necesara scarificarea. Am vazut candva la emisiunea Ferma un prof. universitar care se ocupa de efectuarea perdelelor de protecti formate din diferite tipuri de arbori si arbusti. Printre acestia era vorba si de gladitza. Cica incoltesc intr-un procent foarte mare daca se pun toamna in gunoi de grajd si se recupereaza primavara si apoi se planteaza in pamant. Salcamul cica se seamana in luna iunie. Aveti idee cand se recomanda sa fie semanata gladitza?


_______________________________________
In apicultura functioneaza principiul GIGO
(GIGO = Gunoi Intorduci, Gunoi Obtii)

pus acum 14 ani
   
cristi ciuc
Apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 12
Prin această metodă probabil că le-a realizat, atât scarificarea cât şi stratificarea, în sensul că au suferit şi alternanţe de temperatură dar şi deprecierea cojilor tari.
Sincer, eu le-am plantat primăvara, prin mai şi nu am idee care este perioada optimă ori alte date privind "agrotehnica" culturii (Atenţie! zonă de munte).
Bineînţeles că data viitoare, în primăvară, o să le efectuez scarificarea.
Pot să afirm că nu este o specie pretenţioasă şi este un arbore întâlnit în toate zonele ţării (zona de şes, colinară ori de munte).


pus acum 14 ani
   
Batrinul
Apicultor

Din: Sft. Gheorghe
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 869
Ofer GRATUIT 5000 mp teren pentru producere de puieti evodia fiecarui doritor    Atentiune : nu se face prin calculator trebuie pus osul dar se pare ca poti  cistiga binisor si se vinde ca piinea calda.... no munca nu...?   NU AM GLUMIT !

_______________________________________


pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Este salutara intentia ta, TINERE. Asta ar insemna ca doritorii sa se deplaseze la Sf. Gheorghe.
Eu vad altfel problema cresterii Evodiei pe teritoriul Romaniei.
Trebuie create zone de adaptare pedo-climatica a puietilor(ca si la albine) pentru a obtini copaci cu inalt grad de adaptare. Nu se compara conditiile de la Sf. Gheorghe cu cele de la Braila sau Craiova sau Banat sau Podisul Transilvaniei.
Eu unul vreau sa infiintez zona pedo-climatica Baragan.

Modificat de crombra (acum 14 ani)


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
orbanstefan64
Moderator

Din: sighisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1385
unde este terenul?

_______________________________________
csokolom

pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Practic ar trebui crescuti puieti din seminte in conditiile de clima din fiecare zona. Astfel planta se "caleste" de tanara si se adapteaza mult mai bine.

_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
Batrinul
Apicultor

Din: Sft. Gheorghe
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 869

orbanstefan64 a scris:

unde este terenul?

  linga Sft. Gheorghe si  la Bucuresti.    

Modificat de Batrinul (acum 14 ani)


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841
dac sponzorizezi dumneata toata actiunea....

_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
Batrinul
Apicultor

Din: Sft. Gheorghe
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 869

sfantul spiridon a scris:

dac sponzorizezi dumneata toata actiunea....

Dai tu seminte? Cit ? Cind?


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841
am dat mamei niste seminte de otetar....a trecut ceva timp de cand le-a pus in pahare de unica folosinta....ieri am trecut pe acasa si discutand despre aceste seminte ne-am hotarat sa vedem ce se petrece de numai ies deloc...e adevarat...nu au iesit dar le-am gasit umflate, cam de trei ori decat erau atunci cand le-a pus...cred ca suntem pe drumul cel bun....
nu-i asa?


_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841

Batrinul a scris:


sfantul spiridon a scris:

dac sponzorizezi dumneata toata actiunea....

Dai tu seminte? Cit ? Cind?

promit ca in toamna va asigur semintele daca promiteti ca aveti omul care sa se ocupe de restul


_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
Batrinul
Apicultor

Din: Sft. Gheorghe
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 869

sfantul spiridon a scris:


Batrinul a scris:


sfantul spiridon a scris:

dac sponzorizezi dumneata toata actiunea....

Dai tu seminte? Cit ? Cind?

promit ca in toamna va asigur semintele daca promiteti ca aveti omul care sa se ocupe de restul

Cum sa promit Sfante ?       Crezi ca se gaseste MACAR un tinar care vrea sa PUNE OSUL LA TREABA ???      Pina la planificat ca de acolo  E GREU.....       mai bine ne plingem ... injuram....si vorbim de bani europeni unde cotizam dar nu participam ... VORBA LUI BRUCAN /SANTEM UN POPOR STUPID/    


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 841
cumpara dumneata pamant in gorj, eu plantez semintele si apoi daca ies acopar cu evodia pamantul cumparat care ramane tot al dumneata...cand arborii devin maturi, castigam un ban din concesiuni

_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
Batrinul
Apicultor

Din: Sft. Gheorghe
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 869
Eu m-am referit numai la produs si comercializat puieti

_______________________________________


pus acum 14 ani
   
mihaimsibiu
Apicultor

Din: sibiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 43

Batrinul a scris:

Eu m-am referit numai la produs si comercializat puieti

buna afacere.ati facut o socoteala sa vedeti ce inseamna sa infiintezi o pepiniera de 5.000 mp, daca nu va spun eu, 3.000.000 seminte (pt.120 seminte/m) sau 30 kg(sa nu para asa mult),25.000 de m lungimea randului care trebuie plivit de buruieni(gasim ceva care pare mai putin:25 km mersul piticului)Finalul poate fi fericit daca rasar jumatate semintele rezulta 1.500.000 puieti cu care se pot planta 2.400 ha de evodia.Cata miere iese las pe alti sa calculeze. Cine se incumeta ?...cantitatile le-am luat de pe forum.Va rog luati sub forma de gluma ce am scris.Daca am suparat pe cineva imi cer scuze dar astazi am avut o zi proasta si simteam nevoia sa ma amuz putin.  


pus acum 14 ani
   
Batrinul
Apicultor

Din: Sft. Gheorghe
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 869
Nu este nici o suparare Mihai  Un mic amanunt ; vremea plivitului (mersul piticului ) a trecut de mult. Acum exista ierbicide totale (tip Glifosat) care te scuteste de buruieni. Ai uitat un mic amanunt ; nu ai inmultit 1.500.000 puieti cu 5 ron bucata . Ai fi vazut ca propunerea mea cu toate munca AR MERITA!!!!! Citi dintre noi cistiga mai mult anual de 1.500.000 x 5 = .... Ron ?????     E drept ca este de lucru  

_______________________________________


pus acum 14 ani
   
mihaimsibiu
Apicultor

Din: sibiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 43

Batrinul a scris:

Nu este nici o suparare Mihai  Un mic amanunt ; vremea plivitului (mersul piticului ) a trecut de mult. Acum exista ierbicide totale (tip Glifosat) care te scuteste de buruieni. Ai uitat un mic amanunt ; nu ai inmultit 1.500.000 puieti cu 5 ron bucata . Ai fi vazut ca propunerea mea cu toate munca AR MERITA!!!!! Citi dintre noi cistiga mai mult anual de 1.500.000 x 5 = .... Ron ?????     E drept ca este de lucru  

credeti ca merge ierbicidat ? la pomi fructiferi si vie in primi ani dupa plantare nu este indicat sa fie ierbicidat.Eu am folosit in livada Rundap(tot Glifosat, alt producator)scrie la instructiuni sa nu se dea la plantele tinere.Eu nu am avut curajul sa incerc,dv. ati folosit ?Eu intotdeauna calcuez costurile si cat sunt de suportabile, partea cu beneficiile o las pe mai incolo.Beneficiile vin sau uita sa vina,important sa nu te dezechilibrezi nici financiar, nici fizic.multa sanatate si sa auzim de bine.
PS un mic amanunt in Ro. bani multi se castiga mai greu prin munca. :  


pus acum 14 ani
   
Batrinul
Apicultor

Din: Sft. Gheorghe
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 869
Ierbicidul total in cazul acesta se aplica chiar inainte de semanat !!! Se asimileaza prin frunze . Se poate folosi oriunde dar fara vint si cu miinile noastre ca salahorului ii pasa mai putin daca ajunge sau nu pe frunze. In rest ai dreptate SAPA E CEA MAI SFINTA IERBICIDARE !!!   Bineinteles ca nu la nivel industrial. Echilibrul ala bate-l vina ala trebuie gasit intotdeauna si in toate    

_______________________________________


pus acum 14 ani
   
olyaneggy
Apicultor

Din: Mures
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 16
Se poate folosi erbicide impotriva monocotiledonate, din cultura dicotiledonate. ca exemplu: Agil, fusulade, pantera, select...  dar plantele dicotiledonate trbuie sa aiba minnim 2 frunze reale.   (Pe scurt)

pus acum 14 ani
   
Pagini:  1 2  

Mergi la