ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL
APICULTURA, ALBINE, CEARA, MIERE, PROPOLIS, STUPI, FAGURI, FORUM, APICULTORI
Lista Forumurilor Pe Tematici
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Bianca xxx
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 43 ani
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL / REGINE / Fecundarea controlata a matcilor Moderat de orbanstefan64
Autor
Mesaj Pagini: 1
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1334
Fecundarea dirijata a matcilor
Dupa experimente incepute din 1998, Ricardo Garcia din Argentina, a reusit sa realizeze imperecherea unor regine intr-o incinta inchisa si cu trantori selectionati. Este o alternativa la insamantarea artificiala, cu avantajul ca nu mai necesita anestezierea matcii, echipamente sofisticate si scumpe, prelevare si preparare a spermei etc.
  Nu am foarte multe amanunte. Este in esenta vorba de o cutie de 100x80x60 cm (inaltimea de 60 cm) constituita dintr-un cadru de aluminiu acoperit cu o panza transparenta. Se mai folosesc 20 de lampi dichroice (probabil cu halogeni)* si un ventilator cu diametrul de 60 inch (dupa altii 60 cm), cu dispozitiv de reglare a vitezei.
Regina este imobilizata intr-un dispozitiv, ca in pozitie de zbor. Se folosesc 5 trantori selectionati (la o fecundare normala  numarul obisnuit de trantori este 7-13).
Ca sa faci trantorii sa zboare trebuie sa realizezi conditiile de iluminare ca cea naturala, umiditate, viteza vantului care sa simuleze zborul si temperatura optima. De asemenea sa aduc mai multe regine ca sa atraga prin feromonii degajati intresul trantorilor.
  Reginele sa fie de 6-10 zile iar trantorii de peste 50 de zile de la eclozionare. Cu matca in tunel nu introducem decat 5 trantori dar selectionati dupa anumiti parametrii, dintr-un numar de 10-15.
  Odata conditiile realizate, imperecherea zice ca se realizeaza usor, putandu-se imperechea si 20 de matci /ora. O matca se introduce o singura data in tunel. Costul este semnificativ mai mic decat la inseminarea artificiala iar procentajul de viabilitate al matcilor este mult mai mare ca la aceasta.

* Lampile dichroice au de obicei un arzator cu halogen sau de alt tip plasat optic intr-un reflector din sticla cu mai multe straturi reflectorizante. Aceste straturi reflecta total sau selectiv lumina produsa, putand favoriza anumite frecvente si deci culoarea luminii livrate. De asmenea furnizeaza de obicei lumina rece, frecventele infrarosii nefiind reflectate (daca se doreste asta).


pus acum 14 ani
   
horia_ch
Apicultor

Din: Miercurea Ciuc
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 9
Mersi mult! Caut de multa vreme detalii despre aceste experimente ale lui R. Garcia si nu gaseam.  Stiti vreun site cu aceste informatii ori altele in plus despre aceasta problema? Preferabil in engleza (romana cred ca cer prea mult).

Modificat de horia_ch (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
horia_ch
Apicultor

Din: Miercurea Ciuc
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 9
Cine ne poate ajuta cu o traducere?


Cu ajutorul lui Stefan am gasit asta. Dar e in spaniola si, desi cate ceva se mai intelege, fara cunostinte bune de limba spaniola e mai greu.
Pleeeeaaaseee !   


pus acum 14 ani
   
lulachy
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 833
Traducere  :

pus acum 14 ani
   
lulachy
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 833
Un patent de inventii in aceeasi problema  :


fecundarea controlata matcilor patent inventii aceeasi

57.4KB

Modificat de lulachy (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
VsV
Apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 19
asa ca chestie , daca faci o cutie de dimensiunile specificate mai sus, si pui matca , trantori si apoi o scoti afara la lumina si o ma siridici la 10m intr-un pom sa fie vant si toate conditiile necesare .



pus acum 14 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1334
Conditiile optime nu cred ca este asa simplu de realizat. Oricum matca trebuie sa fie imobilizata iar viteza curentului de aer sa vina din fata si sa fie asemanatoare cu cea din timpul zborului. e fapt acolo specifca necesitatea unui ventilator cu turatie variabila. Eu am fost surprins de puterea de iluminare. Se vorbea de 20 de corpuri de iluminat cu putere de cate 200W!

pus acum 14 ani
   
VsV
Apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 19
mai eu zic , ca daca faci o cutie de 1m / 1m , din plexic(parca ii zice), material din care se fac reclamele transparet ptr. lumina , il gauresti cu burgiu mic, de cativa mm , pe toata suprafata , pe toate laturile, ridici aceasta cutie la 10 m deasupra solului , intr-o zi frumoasa de vara , de preferat pana in 12 , bagi matca cu 8 -10 trantori acolo, fara sa o imobilizezi , acuam trebe sa se oboseasca si trantori aia, daca o si legi , deja e viol, sinu mai are farmec, si cred ca vei obtine o imperechere controlata si cat de cat naturala.
instinctul de imperechere e foarte puternic si rezultatele se vor vedea. 

vad zic la vara daca merge :d





pus acum 14 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 4502
Eu am citit ca si Mendel a incercat imperecherea unei matci intr-o camera cu trantori dar nu i-a reusit.

_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 14 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1334
Mendel ,care era si stupar, si-a irosit multi ani incercand sa verifice legile geneticii descoperite prin experimentele pe mazare, deci sa le verifice pe albine. A fost o alegere nefericita, deoarece la albine este un caz particular, trantorii fiind haploizi, deci cu jumatate din cromozomi fata de albine si matca, de asemenea matca se imperecheaza cu mai multi trantori si apare la urmasi un mozaic genic.

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la