ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL
APICULTURA, ALBINE, CEARA, MIERE, PROPOLIS, STUPI, FAGURI, FORUM, APICULTORI
Lista Forumurilor Pe Tematici
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
crazylife pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 47 ani
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL / TRATAMENTE / reteta protofil Moderat de orbanstefan64
Autor
Mesaj Pagini:  1 2
bio
Apicultor

Din: Fetesti -Ialomita
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 939
intilnindu-ma anul acesta cu un stupar din zona sucevei mi-a dat o reteta dupa care el prepara protofilul....dar am pierdut-o...gasitorului grasa recompensa...
ma poate ajuta cineva cu astfel de reteta..


_______________________________________
Click aici daca doriti sa vorbiti pe messenger cu bio
Userul acum e:

pus acum 16 ani
   
PricopArthur
Apicultor

Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1701
Pe un alt forum am gasit reteta aceasta:     PROTOFIL


necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului          aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare

5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc  (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina  (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi

MOD DE PREPARARE

a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara  (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.

se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.

Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta) Cind amestecam zaharul farin cu mierea, cu protofilul obtinut adaugam si celelalte ingrediente(vitamine,macese , catina , etc.  ) si turta este gata.
acum (luna martie)in amestec pun si polen macinat.
    Nu am testat-o.


_______________________________________
Miere multa si inima curata

pus acum 16 ani
   
bio
Apicultor

Din: Fetesti -Ialomita
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 939
Am in mina o sticla de protofil produsa de ICDA spune ca mai are ceva .. vitamine  si microelemente...
  Alaturi am o eticheta de la produsul ''provit-api''-produs tot de ICDA ceva  ''supliment proteino-vitamino-mineral''-asa scrie pe el..si spune ca ar contine; printre altele vitamine;''grup A, B,F, D3, K3,..minerale;Mg, Zn, Fe, Cu, I, Mb,..si alte substante...
In protofil nu au bagat aceleasi vitamine si minerale luate ..de la farmacie...


_______________________________________
Click aici daca doriti sa vorbiti pe messenger cu bio
Userul acum e:

pus acum 16 ani
   
admin
Administrator

Din: sighisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1113
eu vara asta am dat la familii in sirop la 1 litru o capsula de eurovita (e un suplimet pentru persoane cu toate vitaminele).Nu stiu daca din cauza aia sau din alte motive dar am dat de 3 ori intr-o saptamana si saptamana viitoare ramele erau pline ochi pana in margini de puiet.Asta intr-o perioada cand nu era cules.In primavara o sa incerc numa la unele familii sa vad daca o sa fie diferente.

reteta protofil vara asta dat familii sirop litru capsula eurovita suplimet pentru persoane toate

51.9KB


pus acum 16 ani
   
bio
Apicultor

Din: Fetesti -Ialomita
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 939
.....frumoasa rama...perfecta pot spune...
Asa invatam cu totii...Deci,eurovita-supliment cu toate vitaminele...

Modificat de bio (acum 16 ani)


_______________________________________
Click aici daca doriti sa vorbiti pe messenger cu bio
Userul acum e:

pus acum 16 ani
   
PricopArthur
Apicultor

Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1701
Eurovita demn de incercat. Dle administrator, la acea rama ati facut cumva taierea in arc pentru obtinerea de botci?

_______________________________________
Miere multa si inima curata

pus acum 16 ani
   
PricopArthur
Apicultor

Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1701
Apropo de vitamine si microelemente: probabil toate acestea sunt continute in plantele care formeaza tinctura.

_______________________________________
Miere multa si inima curata

pus acum 16 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 4502
reteta a fost publicata de mine acum un an! Eu chiar o folosesc , dar problema este ca alcoolul dublu rafinat este scump , stie cineva o sursa de alcool dublu rafinat mai ieftin ?
PricopArthur a scris:

Pe un alt forum am gasit reteta aceasta:     PROTOFIL


necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului          aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare

5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc  (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina  (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi

MOD DE PREPARARE

a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara  (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.

se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.

Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta) Cind amestecam zaharul farin cu mierea, cu protofilul obtinut adaugam si celelalte ingrediente(vitamine,macese , catina , etc.  ) si turta este gata.
acum (luna martie)in amestec pun si polen macinat.
    Nu am testat-o.


Modificat de dragos2006 (acum 16 ani)


_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 16 ani
   
maximus
Apicultor

Din: valcea taica...valcea
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 363
domnilor,aveti mare grija cu toate suplimentele acestea vitaminice.occidentul si statele unite au pornit la fel ca noi,timid admninistrarea,atat in ce priveste omul cat si animalele.problema este ca dupa ceva vreme de indopat cu vitamine sintetice,au realizat ca acestea fac mai mult rau decat bine:dezechilibre hormonale,scaderea imunitatii,uzura prematura a organismului,obezitate,diabet,etc.

  atata timp cat flora spontana a romaniei este neatinsa,nemodificata,putand asigura la un nivel optim de calitate absolut toate elementele necesare pentru albine,atat prin polen,cat si prin nectar,de ce vreti sa schimbati legea firii??

   aveti mare grija,uite-asa,incet,incet va incepe cu adevarat degenerarea si la noi.lasati saracele albinute sa traiasca asa cum au facut-o de mii de ani,daca le dati palate de clestar si hrana la cutie,le veti distruge.numai bine


pus acum 16 ani
   
PricopArthur
Apicultor

Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1701
Dle Dragos2006, va multumesc pt reteta. La randul meu m-am gandit ca nu trebuie sa se piarda, ca trebuie sa o stie cat mai multi. La noi e o fabrica de alcool, dar suntem cam departe. Pretul e de 1 kg miere pe 1 l alcool (la negru).

_______________________________________
Miere multa si inima curata

pus acum 16 ani
   
bio
Apicultor

Din: Fetesti -Ialomita
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 939
..abia astept sa pun la alcool plantele respective...

_______________________________________
Click aici daca doriti sa vorbiti pe messenger cu bio
Userul acum e:

pus acum 16 ani
   
pintilied
Apicultor

Din: Tulcea
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 61
Reteta PROTOFIL data de un cercetator dela ICDA;

                   UN PACHET DE CEAI GASTRIC 1 plus UN PACHET CEAI GASTRIC 2
         puse impreuna in 2 litri alcool 90grade lasat sa macereze la intuneric timp de 2 saptamini. Dupa scurgerea alcoolului plantele pot fi folosite inca odata. Preluata dela  "UNCHIUL"


                              Sa auzim de bine.


_______________________________________
Nu tot ce zboara face miere.    pintilied

pus acum 16 ani
   
bio
Apicultor

Din: Fetesti -Ialomita
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 939
..zilele astea bag la macerat cred ca toate plantele de care ati amintit ...si la primavara protofil la greu ,ca ies mai ieftin asa...adica daca il fac eu...

_______________________________________
Click aici daca doriti sa vorbiti pe messenger cu bio
Userul acum e:

pus acum 16 ani
   
bio
Apicultor

Din: Fetesti -Ialomita
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 939
...apropo de protofil...acum vreo 5-6 ani inainte sa-l faca ICDA-ul l-a facut cei de la Hofigal...Ma duc la ei undeva in sect 2 parca in Bucuresti si iau mai mult...ca de e bun pt albine..
Cind l-am dat spre toamna in august era...le-am dat mai mult ceva la 30 de ml pe litrul de sirop...---vreo 2-3 zile nu au activat deloc albinele ..erau imbatate...m-am uitat in stupi si albinele efectiv dormitau pe faguri...
  De atunci nu  mai dau nici cei 17 ml la litru recomandati..merg la max 10 ml pe litru..
  Multe experiente am mai facut...


_______________________________________
Click aici daca doriti sa vorbiti pe messenger cu bio
Userul acum e:

pus acum 16 ani
   
PricopArthur
Apicultor

Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1701
Gaste bete am mai auzit. Dar albine? Problema e sa nu se invete. Cum le duci la dezalcolizare?
Acum serios vorbind: doza maxima e de 10 ml / 1l  sirop 1/1?


_______________________________________
Miere multa si inima curata

pus acum 16 ani
   
bio
Apicultor

Din: Fetesti -Ialomita
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 939
..doza recomandata este 17 ml /litru sirop..si 34 ml/kg pasta...

_______________________________________
Click aici daca doriti sa vorbiti pe messenger cu bio
Userul acum e:

pus acum 16 ani
   
PricopArthur
Apicultor

Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1701
Multumesc. Dar tu dai 10.

_______________________________________
Miere multa si inima curata

pus acum 16 ani
   
bio
Apicultor

Din: Fetesti -Ialomita
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 939
..dadeam 10 ml/litru -sirop, pt ca daca dau 17ml/litru miroase parca prea tare...in plus nu luam prea mult la pretul ACA...luam si le dadeam mai cu mila...Mila de buzunarul meu....

_______________________________________
Click aici daca doriti sa vorbiti pe messenger cu bio
Userul acum e:

pus acum 16 ani
   
bio
Apicultor

Din: Fetesti -Ialomita
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 939
..daca fac si eu in iarna asta, la primavara le dau cu putere...Plus vitamine Eurovita--supliment cum a dat dl Bee Lover...

_______________________________________
Click aici daca doriti sa vorbiti pe messenger cu bio
Userul acum e:

pus acum 16 ani
   
PricopArthur
Apicultor

Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1701
Trebuie sa vad cu cine vorbesc si eu pt alcool.
Ca plante medicinale am strans tot anul. Acum e timpul pentru macese.

Modificat de PricopArthur (acum 16 ani)


_______________________________________
Miere multa si inima curata

pus acum 16 ani
   
bio
Apicultor

Din: Fetesti -Ialomita
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 939
..cu alcoolul am rezolvat-o..am prieteni care m-au ajutat...plante am eu ceva adunate dar sunt de anul trecut..,si as mai lua de la plafar cite 200 de grame din plantrele necesare...si am rezolvat-o..
Parca trebuie cite 150 de grame din fiecare planta..sau 150 de grame sa aiba toate plantele gramada...[primele 10 plante amintite]..

Modificat de bio (acum 16 ani)


_______________________________________
Click aici daca doriti sa vorbiti pe messenger cu bio
Userul acum e:

pus acum 16 ani
   
PricopArthur
Apicultor

Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1701
...sunt 150 g plante la litru de alcool.

_______________________________________
Miere multa si inima curata

pus acum 16 ani
   
marius
Apicultor

Din: zlatna jud alba
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 831

pintilied a scris:

Reteta PROTOFIL data de un cercetator dela ICDA;

                   UN PACHET DE CEAI GASTRIC 1 plus UN PACHET CEAI GASTRIC 2
         puse impreuna in 2 litri alcool 90grade lasat sa macereze la intuneric timp de 2 saptamini. Dupa scurgerea alcoolului plantele pot fi folosite inca odata. Preluata dela  "UNCHIUL"


                              Sa auzim de bine.




doar doua  feluri de ceai si 2 litri alcol faci protofilu??????????????????????/


                   


_______________________________________
dulce este mierea dar cu cat amar si truda se aduna.....


pus acum 16 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 4502
daca lasam alcoolul de 90 grade atunci in ce cantitate de sirop sau turte punem un litru de protofil din acesta gastric ! pentru ca este foarte importanta concentratia tincturii (alcoolului ) in hrana pe care o administram albinelor.
eu unul nu m-as lua dupa un "cercetator de la icda " care nu a vazut prea multi stupi in fata ochilor in viata lui. Mai bine merg pe retete clasice care au fost incercate in practica.


_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 16 ani
   
kiloz
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 40
primavara sau toamna in lipsa culesului sau la completare hranei de iernare se poate folosi cu succes si avind un preti mai accesibil in apa din adepator sau sirop de zahar extract de plante tip bitter suedez
-se pune o doze de plante gata amestecate la macerat in alcool 40% --1,5 l--- pe timp de 14 zile dupa care se strecoare si se poate folosi amestecind 5ml la 1 l de apa sau 10 ml la 1l sirop 1/1
-mai ieftin decit protifilul


pus acum 16 ani
   
marius
Apicultor

Din: zlatna jud alba
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 831

PricopArthur a scris:

Pe un alt forum am gasit reteta aceasta:     PROTOFIL


necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului          aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare

5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc  (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina  (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi

MOD DE PREPARARE

a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara  (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.

se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.

Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta) Cind amestecam zaharul farin cu mierea, cu protofilul obtinut adaugam si celelalte ingrediente(vitamine,macese , catina , etc.  ) si turta este gata.
acum (luna martie)in amestec pun si polen macinat.
    Nu am testat-o.

am facut protofilul urmeaza sa se macereze si pe urma va zic ce a iesit


_______________________________________
dulce este mierea dar cu cat amar si truda se aduna.....


pus acum 16 ani
   
Uta-Burcea Dumitru
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 15
Mai intai, Dumnezeu a facut ALBINA si pe urma prostii ce au descoperit Zaharul sa-l dea la albine. Stomacul albinei este specializat pentru miere nu pentru zahar. V-ati interesat ce uzura are albina pentru a transforma zaharul in miere? DATI MIERE LA ALBINE si POLEN pentru proteina. Daca albina nu are polen primavara, incepe sa manince din propiu organism si nu mai are putera sa se intoarca in stup, mai ales la inflorirea alunului Asta inseamna depopulare Traiti mai intai ca o albina si pe urma faceti descoperiri si inovatii

pus acum 16 ani
   
bucovineanu
Apicultor

Din: jud Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1538
Dle Burcea
De unde sti ca nu pot fi iernate familii de albine cu sirop de zahar? Ai citit sau
ai incercat acest lucru?


_______________________________________
Ce bine ar fi daca nu am avea expresia "Las'ca merge si asa."

pus acum 16 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 4502
Ai dad un raspuns din epoca primitiva a apiculturii
Uta-Burcea Dumitru a scris:

Mai intai, Dumnezeu a facut ALBINA si pe urma prostii ce au descoperit Zaharul sa-l dea la albine. Stomacul albinei este specializat pentru miere nu pentru zahar. V-ati interesat ce uzura are albina pentru a transforma zaharul in miere? DATI MIERE LA ALBINE si POLEN pentru proteina. Daca albina nu are polen primavara, incepe sa manince din propiu organism si nu mai are putera sa se intoarca in stup, mai ales la inflorirea alunului Asta inseamna depopulare Traiti mai intai ca o albina si pe urma faceti descoperiri si inovatii


_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 16 ani
   
drone1952
Vizitator



bee-lover  Eu zic ca si posturile dumneavoastra au fost citite de multi si multi le-au gasit interesante.

Modificat de drone1952 (acum 14 ani)


pus acum 16 ani
   
marius
Apicultor

Din: zlatna jud alba
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 831

marius a scris:


PricopArthur a scris:

Pe un alt forum am gasit reteta aceasta:     PROTOFIL


necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului          aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare

5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc  (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina  (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi

MOD DE PREPARARE

a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara  (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.

se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.

Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta) Cind amestecam zaharul farin cu mierea, cu protofilul obtinut adaugam si celelalte ingrediente(vitamine,macese , catina , etc.  ) si turta este gata.
acum (luna martie)in amestec pun si polen macinat.
    Nu am testat-o.

am facut protofilul urmeaza sa se macereze si pe urma va zic ce a iesit



peste o saptamina va spun ce a iesit din protofilul ce l-am facut
mai trebuie sa stea la macerat inca o saptamina, dupa cum se vede pana acum cred ca nu iasa nimic,trebuia sa se inverzeasca catusi de putin dar nimic oricum mai astept o saptamina si va spun daca este teapa sau nu


cu stima acelasi marius


_______________________________________
dulce este mierea dar cu cat amar si truda se aduna.....


pus acum 16 ani
   
kiloz
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 40
trebuie amestecata prin scuturare macar din 2 in 2 zile altfel nu se face macerarea corespunzator mai sint si secrete profesionale !!!!

pus acum 16 ani
   
marius
Apicultor

Din: zlatna jud alba
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 831
domnule kiloz in iecare zi le scutur si deocamdata nimic
am zis ca le las daca nu trei saptamini dar sa iasa ceva dar cred ca NU


_______________________________________
dulce este mierea dar cu cat amar si truda se aduna.....


pus acum 16 ani
   
kiloz
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 40
incercati sa luati o compozitie de plante de bitter suedez cum am mai scris ,eu le folosesc de multi ani cu rezultate bune, sau incercati alcool de 80 sau 90 de grade dar daca ati pus lamiie ,cred ca acidul de lamiie albeste compozitia si atunci sa nu asteptati la rezultate

pus acum 16 ani
   
claus
Apicultor

Din: Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 91
Am gasit si eu ceva reteta de Protofil ..... va rog sa va dati cu parerea.....

pus acum 16 ani
   
claus
Apicultor

Din: Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 91
PROTOFIL   EXTRACT ALCOOLIC DIN PLANTE



PREPARARE:
        Din fiecare planta in parte se prepara o tinctura dupa reteta:
In borcan de 3 litri –se taie marunt planta verde,se indeasa normal,peste care se pune tuica curata (peste 50 grade) de cereale sau fructe si se acopera.Se tine la temperatura bucatariei,acoperit,zilnic se amesteca o data – cu o lingura de lemn.Se tine la macerat 21 de zile dupa care se strecoara,se pune in sticle si se scrie ce tinctura este.
       PLANTE
1.leurda-usturoi salbatic-frunze
2.urzica moarta-tulpina cu flori
3.urzica-tulpina cu frunze
4.papadia –flori
5.tei –flori
6.menta –tulpina cu frunze
7.sunatoare –tulpina cu frunze
8.galbenele –flori
9.trifoi rosu –flori
10.coada soricelului-tulpina+frunze+flori
11.musetel-flori
12.coada calului-tulpini cu frunze
13.troscot-tulpini cu frunze
14.busuioc-tulpina+frunze+flori
15.cimbru-tulpina si frunze
16.patlagina-frunze
17.macese-fructe
18.catina-frunze
19.afin-tulpini cu frunze
20.levantica-tulpina+frunze+flori
21.salvie-tulpina+frunze+flori
22.pelin-tulpina cu frunze.
NOTAin fiecare tinctura se amesteca parti egale (intr-un borcan) cu minim 10 repere din care primele 3 obligatorii.Se pune in sticle si se eticheteaza.Se adiministreaza de cate ori este nevoie in amestec cu sirop
PENTRU UZ UMAN-cate o lingura in ceai,dimineata si seara,inainte de masa (foarte bun pentru orice boala).


pus acum 16 ani
   
marius
Apicultor

Din: zlatna jud alba
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 831
domnule claus mata ai facut protofil dupa reteta asta
eu nu mai fac experienta pe mine dupa ce spun alti, daca ai facut spune tia iesit sau nu


va multumesc


_______________________________________
dulce este mierea dar cu cat amar si truda se aduna.....


pus acum 16 ani
   
florinpng
Apicultor

Din: Odobesti, Vrancea.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 879
Bai, da Protofilul cumparat de la magazin ce are, nu e bun ?

_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 16 ani
   
florinpng
Apicultor

Din: Odobesti, Vrancea.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 879
daca vremea o tine tot asa, adica frumoasa, intr-o saptamana pun o turtita mica cu Protofil cumparat de la ACA.

_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 16 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Domnilor,
Nu am pretentia a fi mare specialist in fabricarea protofilului dar va pot impartasi din cunostintele mele vis a vis de plantele medicinale.
Ma pasioneaza de mult tratamentele naturiste asa ca va pot confirma urmatoarele:
Toate plantele medicinale au in compozitia lor principii active care de cele mai mlte ori se regasesc in uleiurile volatile continute in diversele parti ale plantei.Ideea este de a dizolva aceste uleiuri si a le extrage din planta. Aceasta se face pe mai multe cai: prin actiunea aburului, a bioxidului de carbon,sau prin macerare in solutii alcoolice.
Deci ca o concluzie toate plantele medicinale sunt benefice atat pentru om cat si pentru albine cu urmatoarea regula de aur: A nu se confunda drogul cu alimentul, deci se iau cantitati moderate.

Modificat de crombra (acum 16 ani)


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 16 ani
   
valter
Apicultor

Din: C-ta.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 509
Ce ai simpatic la protofilul flacailor e ca  nimeni nu l-a produs si nici testat.
Un predecesor de postare a mentionat ca protofilul se produce atat la aca cat si la hof...gal din extract din doua compozitii de ciai gastric 1si 2-intru-totul adevarat- ia ceaiurile.... consultale,... consumale si ....ulterior macereaza ce scrie pe continutul cutiutelor.
Nu uita sfatul lui cromba-o bobita de heroina te binedispune, mai mult te ucide, glumesc si eu- nu va drogati nici pe voi si nici albinutele.


_______________________________________


pus acum 16 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 4502
vorbesti fara sa stii , reteta a fost publicata de mine acun 2 ani pe alt forum si eu il fac si-l administrez in fiecare an la albine.
aca nu face protofil ci icda 
oricul cel facut in casa este mult mai bun pt. ca nu-l aghesmuiesc cu apa distilata si mai mult pelin.


_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 16 ani
   
valter
Apicultor

Din: C-ta.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 509
bai da ce publicisti avem pe net.Pune publicatia pe masa.

_______________________________________


pus acum 16 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 4502
cauta in  forumul stuparitul si vei vedea data postarii , daca te pricepi la net

_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 16 ani
   
marius
Apicultor

Din: zlatna jud alba
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 831

florinpng a scris:

Bai, da Protofilul cumparat de la magazin ce are, nu e bun ?




florine e bun si cel de la aca dar e scump


_______________________________________
dulce este mierea dar cu cat amar si truda se aduna.....


pus acum 16 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Eu mi-am facut un obicei. In fiecare an, primavara cand infloresc pomii hranesc stupii cu un sirop caldut "de curatire si vitalizare". Siropul i-l fac din ceai si zahar 1/1+ suc de ceapa(250 ml/10l sirop). Ceaiul i-l prepar prin infuzie de pelin de mai, coada soricelului, menta, musetel si sunatoare cate o mana  din fiecare la 10 litrei de apa. Efectul e grozav, mai ales al pelinului si coada soricelului care combinate si cu ceapa sunt cele mai bune pentru sistemul digestiv si imunitar. Dau cam un litru /stup la 2 zile sau daca nu ajung la stupina mai des dau 4 litri/saptamana. La fel si zaharul candi i-l fac cu ceai de pelin ,coada soricelului si menta.

Imi permit sa va prezint(pentru cine nu stie) modalitatile practice de a extrage principiile active din plantele medicinale:

Infuzia (ceaiul) este forma cea mai simplă si mai utilizată de a extrage substantele active din plantele medicinale. Infuzia se obtine din mentinerea plantei medicinale în contact cu apă clocotită timp de 15 minute. Într-un vas smăltuit sau de portelan se pun 1 – 2 lingurite din planta măruntită, peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită. Vasul se acoperă si se lasă 15 minute. După aceea ceaiul se strecoară si se îndulceste. Unele plante se prepară numai prin infuzie, deoarece prin fierbere principiul lor activ poate dispărea. Este cazul florilor de musetel, de tei, al frunzelor de mentă sau de roinită.

Decoctul este procedeul prin care planta se amestecă cu cantitatea indicată de apă rece, apoi produsul se fierbe un anumit timp. Decoctul se strecoară fierbinte si se completează cu apă caldă, cât este necesar. Frunzele, florile si planta întreagă se fierb 10 – 15 minute, iar cojile si rădăcinile se fierb 30 – 40 de minute. După fierbere decoctul se strecoară. Prin decoct se prepară plantele a căror consistentă este lemnoasă.

Tinctura se obtine prin tratarea plantelor măruntite cu alcool de diferite concentratii. Tincturile sunt solutii extractive alcoolice, mai concentrate în principii active decât infuziile. Se administrează intern, în putină apă sau ceai sau pe zahăr.

Maceratul se foloseste la prepararea extractelor apoase, vinurilor, tincturilor si oteturilor medicinale, pentru că unele principii active se extrag printr-un contact mai îndelungat cu dizolvantul. Unele plante, ca rădăcina de nalbă sau semintele de in, se prepară numai prin macerare cu apă rece, fără a se fierbe. Plantele măruntite ce urmează a fi macerate cu apă se spală în prealabil. Maceratul se prepară cu apă la temperatura camerei (15 – 25 de grade). În timpul extragerii, lichidul se agită de câteva ori. După trecerea timpului indicat, maceratul se strecoară prin tifon. Preparatul se consumă în timp de 24 de ore si se păstrează la rece, în sticle de culoare închisă.

Siropurile sunt solutii extractive apoase la care se adaugă zahăr (640 g de zahăr la 360 ml de lichid). În general siropurile se prepară dizolvând zahărul într-o solutie ce contine substantele active ale plantei. Apoi preparatul se fierbe în baie de abur sau direct pe foc, conform timpului indicat în retetă. Siropurile se prepară în vase smăltuite. Se strecoară fierbinti prin tifon, direct în sticle uscate, de capacitate mică. Dopurile se fierb în prealabil si se fixează imediat ce sticlele au fost umplute. Apoi se păstrează la rece.

Vinurile se prepară prin macerarea plantelor măruntite, folosindu-se 30 – 40 g de plantă pentru un litru de vin vechi de bună calitate. Macerarea se face la temperatura camerei. După 7 – 8 zile se strecoară. Se lasă 24 de ore, apoi se filtrează printr-o pânză deasă sau printr-un filtru de hârtie. Se adaugă zahăr după gust si se completează cu vin până la un litru.

Oteturile aromatice se prepară prin macerarea plantelor măruntite cu otet de vin, la temperatura camerei, timp de 7 – 8 zile. După trecerea acestui timp întregul continut se strecoară printr-o pânză deasă, apoi se completează cu lichid. Pentru prepararea oteturilor aromatice se folosesc plante în proportie de 5 – 10 g la 100 ml de otet. Se întrebuintează numai extern.

Uleiurile medicinale se obtin prin macerarea plantelor în ulei, timp de 4 – 6 săptămâni. Peste plantele măruntite se adaugă ulei la temperatura camerei (este mai indicat cel de porumb sau de măsline). Sticla se tine într-un loc răcoros si întunecat, astupată cu un dop de plută. O dată la 2 – 3 zile se agită preparatul, iar după 3 săptămâni se strecoară. Se păstrează în sticle de culoare închisă, ferite de căldură sau lumină.


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 16 ani
   
florinpng
Apicultor

Din: Odobesti, Vrancea.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 879
Vreau sa le dau niste  turtite cu miere si Protofil, e corecta modul de operare :
1. 100 grame miere zaharisita.
2. 10 ml de Protofil.
3. Incalzesc mierea si amestec Protofilul pana la omogenizare.
4. las sa se raceasca.
5. pun intr-o punga si o pun deasupra ramelor.

E bine ?


_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 16 ani
   
gore
Apicultor

Din: Focsani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 455
S-ar putea sa curga în stup deoarece caldura de la albine fluidizează mierea.Mai bine amesteci si cu zahar pudra in cantitate suficienta cat sa obtii o turta de consistenta aluatului.

_______________________________________
Vorbind cu blandete, si tinand in mana un ciomag, veti ajunge departe.
(Theodore Roosevelt )

pus acum 16 ani
   
valter
Apicultor

Din: C-ta.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 509
scuzele de rigoare tovarasului dragos2006, am preparat protofilul personal dupa reteta prezentata in postarile anterioare si rezultatul este remarcabil.
pretul de cost al produsului se reduce in acest mod[plantele 90% le aveam] la aproximativ 25% din pretul pietii.
multumiri.
ce s-ar intampla daca se adauga pentru fiecare litru 15-25 ml. tinctura de propolis sau propolis brut ras?

Modificat de valter (acum 16 ani)


_______________________________________


pus acum 16 ani
   
kiloz
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 40
idee buna si beevitalul contine extras de propolis

pus acum 16 ani
   
pintilied
Apicultor

Din: Tulcea
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 61

florinpng a scris:

Vreau sa le dau niste  turtite cu miere si Protofil, e corecta modul de operare :
1. 100 grame miere zaharisita.
2. 10 ml de Protofil.
3. Incalzesc mierea si amestec Protofilul pana la omogenizare.
4. las sa se raceasca.
5. pun intr-o punga si o pun deasupra ramelor.

E bine ?



     100 ml Protofil la kg. miere cristalizata este prea exagerat. Este recomandat 17 ml. Protofil la litrul de sirop si 34 ml. la kg de serbet,pasta etc.Dozele sunt calculate pentru eficienta maxima la cost minim si fara a afecta organismul albinei.Daca se pune mai mult Protofil decit doza uzuala s-ar putea sa nu dauneze albinelor dar
nici nu le va ajuta cu ceva in plus.Doar cheltuielile vor fi mai mari(vezi costul la Protofil).Daca totusi vrei sa dai ceva in plus apeleaza la un ceai concentrat.
     Daca lichefiezi mierea pentru a o amesteca cu Protofil aceasta nu va mai cristaliza asa ca musai o dai in hranitor sau o amesteci cu zahar farin si faci o turta.

Modificat de pintilied (acum 16 ani)


_______________________________________
Nu tot ce zboara face miere.    pintilied

pus acum 16 ani
   
marius
Apicultor

Din: zlatna jud alba
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 831

marius a scris:


marius a scris:


PricopArthur a scris:

Pe un alt forum am gasit reteta aceasta:     PROTOFIL


necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului          aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare

5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc  (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina  (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi

MOD DE PREPARARE

a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara  (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.

se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.

Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta) Cind amestecam zaharul farin cu mierea, cu protofilul obtinut adaugam si celelalte ingrediente(vitamine,macese , catina , etc.  ) si turta este gata.
acum (luna martie)in amestec pun si polen macinat.
    Nu am testat-o.

am facut protofilul urmeaza sa se macereze si pe urma va zic ce a iesit



peste o saptamina va spun ce a iesit din protofilul ce l-am facut
mai trebuie sa stea la macerat inca o saptamina, dupa cum se vede pana acum cred ca nu iasa nimic,trebuia sa se inverzeasca catusi de putin dar nimic oricum mai astept o saptamina si va spun daca este teapa sau nu


cu stima acelasi marius




ASTAZI AM LUAT PROTOFILUL DE LA MACERAT ,dar sa stiti ca a iesit cu greu
miine il bag in niste turte si administrez la albine
astazi am fost la albine si unele au terminat turtele


_______________________________________
dulce este mierea dar cu cat amar si truda se aduna.....


pus acum 16 ani
   
frantescu
Apicultor

Din: Costesti ag
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 72
la ce ajuta alcoolul? La macerat atat?

pus acum 16 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Alcoolul are rolul de a extrage principiile active din plante.
Practic se obtine o tinctura din mai multe plante.

Modificat de crombra (acum 16 ani)


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 16 ani
   
marius
Apicultor

Din: zlatna jud alba
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 831
da se simte si in turte toate ingredientele din protofil
cred ca este bun voi mai face dupa ce il termin pe acesta
oare nu ar merge sal fac cu apa si sal fierb timp de 10 minute (intreb )
   


   

                     cu stima marius


_______________________________________
dulce este mierea dar cu cat amar si truda se aduna.....


pus acum 16 ani
   
doctoru
Apicultor

Din: Avrig- Sibiu
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 50
Merge brici si nu mai stai 12 zile sa se macereze.
       

   Ionel


_______________________________________
Minte, Trup, Suflet

pus acum 16 ani
   
marius
Apicultor

Din: zlatna jud alba
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 831
multumesc doctore

reteta protofil multumesc doctore

12.2KB


_______________________________________
dulce este mierea dar cu cat amar si truda se aduna.....


pus acum 16 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 4502
cu apa nu mai este protofil este ceai ! intre ele este o mare mica diferenta !
si daca faci cu apa macar faci decoct ,


_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 16 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Cred ca ai vrut sa scrii infuzie. Decoctul este fierberea plantelor in apa o perioada de timp.
Dupa cum am mai spus:

Infuzia (ceaiul) este forma cea mai simplă si mai utilizată de a extrage substantele active din plantele medicinale. Infuzia se obtine din mentinerea plantei medicinale în contact cu apă clocotită timp de 15 minute. Într-un vas smăltuit sau de portelan se pun 1 – 2 lingurite din planta măruntită, peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită. Vasul se acoperă si se lasă 15 minute. După aceea ceaiul se strecoară si se îndulceste. Unele plante se prepară numai prin infuzie, deoarece prin fierbere principiul lor activ poate dispărea. Este cazul florilor de musetel, de tei, al frunzelor de mentă sau de roinită.

Decoctul este procedeul prin care planta se amestecă cu cantitatea indicată de apă rece, apoi produsul se fierbe un anumit timp. Decoctul se strecoară fierbinte si se completează cu apă caldă, cât este necesar. Frunzele, florile si planta întreagă se fierb 10 – 15 minute, iar cojile si rădăcinile se fierb 30 – 40 de minute. După fierbere decoctul se strecoară. Prin decoct se prepară plantele a căror consistentă este lemnoasă.

Tinctura se obtine prin tratarea plantelor măruntite cu alcool de diferite concentratii. Tincturile sunt solutii extractive alcoolice, mai concentrate în principii active decât infuziile. Se administrează intern, în putină apă sau ceai sau pe zahăr.


Concluzia: tincturile extrag mai multe principii active decat infuzia sau decoctul.

Modificat de crombra (acum 16 ani)


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 16 ani
   
sebastian 89
Apicultor

Din: Alesd, BIHOR
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 35

PricopArthur a scris:

Pe un alt forum am gasit reteta aceasta:     PROTOFIL


necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului          aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare

5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc  (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina  (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi

MOD DE PREPARARE

a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara  (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.

se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.

Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta) Cind amestecam zaharul farin cu mierea, cu protofilul obtinut adaugam si celelalte ingrediente(vitamine,macese , catina , etc.  ) si turta este gata.
acum (luna martie)in amestec pun si polen macinat.
    Nu am testat-o.


Eu sunt un incepator si as dori daca sunteti buni cu mine sa imi spunti si mie cum fac ca aceasta tinctura sa o aduc la 40%???? adica 40% inseamna 40 de grade?  va multumesc anticipat cu respect seby
     


pus acum 15 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Sebastian ,
hai sa facem putina chimie. E simplu.
Formula concentratiei procentuale a unei solutii este:

C(%) =md/ms *100 unde: md=masa dizolvatului(alcoolul), ms= masa solutiei(alcool+apa).

Buuun. Si acum calculul. Se da concentratia initiala = 87%, si concentratia finala 40%.
Deci in prima solutie avem 87 volume alcool la 100 mililitri de solutie.
rezulta md=87 . Trebuie sa aflam masa solutiei finale  =ms de concentratie 40%.

40 = 87/ms*100 de unde rezulta ca ms= 217.5 mililitri de solutie finala.
Scadem apoi masa solutiei initiale si rezulta 217.5-100=117.5 mililitri. Aceasta cantitate reprezinta apa pe care trebuie sa o adaugi la 100 mililitri de solutie alcoolica de 87% ca sa obtii in final concentratia de 40%. QED
Multumit? 

Modificat de crombra (acum 15 ani)


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 15 ani
   
abeja
Apicultor

Din: alcala de henares
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 769
Ce  buna  e  scoala  cite odatażż Acum  stiu  si  eu,nu  prea  a fost  inghesuiala  la  raspuns.CROMBRA   NOTA 10..

Modificat de abeja (acum 15 ani)


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
 

_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 15 ani
   
sebastian 89
Apicultor

Din: Alesd, BIHOR
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 35

crombra a scris:

Sebastian ,
hai sa facem putina chimie. E simplu.
Formula concentratiei procentuale a unei solutii este:

C(%) =md/ms *100 unde: md=masa dizolvatului(alcoolul), ms= masa solutiei(alcool+apa).

Buuun. Si acum calculul. Se da concentratia initiala = 87%, si concentratia finala 40%.
Deci in prima solutie avem 87 volume alcool la 100 mililitri de solutie.
rezulta md=87 . Trebuie sa aflam masa solutiei finale  =ms de concentratie 40%.

40 = 87/ms*100 de unde rezulta ca ms= 217.5 mililitri de solutie finala.
Scadem apoi masa solutiei initiale si rezulta 217.5-100=117.5 mililitri. Aceasta cantitate reprezinta apa pe care trebuie sa o adaugi la 100 mililitri de solutie alcoolica de 87% ca sa obtii in final concentratia de 40%. QED
Multumit? 


Domnule Combra va multumesc cu tot respectu cuvenit sincer nu le am cu chimia recunosc dar raman dator vandut. Sa traiti si numai bine va multumesc frumos cu tot respectul Seby      


pus acum 15 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Seby, hai sa-ti spun un secret. Nu sunt as in chimie dar sunt as in a cauta informatii pe net. E si simplu si la indemana, bati pe google cheia de cautare si dai click.
Asa am gasit informatii din toata lumea (e drept, faptul ca stiu engleza si franceza a constituit un avantaj)pentru orice domeniu, inclusiv chimia. Apoi a intervenit sinteza informatiilor si ...voila... produsul final. Asa am ajuns sa le fac concurenta nemtilor si americanilor la utilaje de transport si stocare cereale.
Simplu, nu?

P.S. Asa am ajuns sa fac asta. Una din realizarile mele. Siloz de 3000 tone. Made in Braila. Cel mai mare care se produce in tara.8 bucati date in exploatare.Si asta e doar inceputul.

reteta protofil seby, hai sa-ti spun secret. sunt chimie dar sunt cauta informatii net. simplu

50.3KB

Modificat de crombra (acum 15 ani)


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 15 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
si lucrarea avansata...

reteta protofil lucrarea

35.3KB


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 15 ani
   
pop
Apicultor

Din: Lugoj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 71
Tot respectul , succes in continuare!pop

_______________________________________
Orice este mai mult decat nimic.

pus acum 15 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Multumesc pentru incurajare. Fac si eu ce pot pentru tarisoara asta.

_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 15 ani
   
sebastian 89
Apicultor

Din: Alesd, BIHOR
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 35

crombra a scris:

Seby, hai sa-ti spun un secret. Nu sunt as in chimie dar sunt as in a cauta informatii pe net. E si simplu si la indemana, bati pe google cheia de cautare si dai click.
Asa am gasit informatii din toata lumea (e drept, faptul ca stiu engleza si franceza a constituit un avantaj)pentru orice domeniu, inclusiv chimia. Apoi a intervenit sinteza informatiilor si ...voila... produsul final. Asa am ajuns sa le fac concurenta nemtilor si americanilor la utilaje de transport si stocare cereale.
Simplu, nu?

P.S. Asa am ajuns sa fac asta. Una din realizarile mele. Siloz de 3000 tone. Made in Braila. Cel mai mare care se produce in tara.8 bucati date in exploatare.Si asta e doar inceputul.


Bravo Domnule deci se vede clar lucrurile mari sunt facute de mintii intelepte. Este adevarat ca pe net gasesti tot ce vrei Dar stiti dumneavoastra trebuie sa sti sa cauti.
Bv felicitari sunteti un inginer adevarat nu doar cu diploma      


pus acum 15 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Nu stiu daca am facut lucruri mari. Depinde cu ce le compari. Eu le consider PROVOCARI. De felul meu sunt nascocitor, adica imi place sa creez lucruri noi iar cei 23 ani de proiectare au inceput sa dea roade. E cale lunga dar daca esti consecvent si pui suflet in tot ce faci este imposibil sa dai gres. Din nefericire aceste provocari imi lasa prea putin timp pentru albinute.
Ce sa-i faci nu le poti avea pe toate. 


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 15 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 4502
Eu am dat drumul la Protofil , a mai produs cineva in casa ?

Modificat de dragos2006 (acum 15 ani)


_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 15 ani
   
PricopArthur
Apicultor

Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1701

dragos2006 a scris:

Eu am dat drumul la Protofil , a mai produs cineva in casa ?

Da.


_______________________________________
Miere multa si inima curata

pus acum 15 ani
   
szlörinc
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 144
Va bsalut!
Am facut si eu.Am  avut palinka de 76 grade foarte tare.La 10 litri de sirop cate grame de protofil se  foloseste?Cate zile trebuie tinut sa fermenteze?


pus acum 15 ani
   
pintilied
Apicultor

Din: Tulcea
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 61

dragos2006 a scris:

Eu am dat drumul la Protofil , a mai produs cineva in casa ?




                               Eu folosesc numai protofil facut de mine,dupa reteta cu ceai gastric 1si2.


_______________________________________
Nu tot ce zboara face miere.    pintilied

pus acum 15 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1334

szlörinc a scris:

Va bsalut!
Am facut si eu.Am  avut palinka de 76 grade foarte tare.La 10 litri de sirop cate grame de protofil se  foloseste?Cate zile trebuie tinut sa fermenteze?


Tot pe pagina asta, Sebastian 89 a postat reteta de la PricopArthur de preparare a protofilului. Durata de macerare 10-12 sile, la intuneric. Se dau doua retete, in una se spune ca alcoolul sa fie de 70 grade, in cealalta sa nu fie mai slab de 87 de grade.
Se recomanda ca la 1 kg de turta sa se dea 34 mililitrii protofil sau la 1 litru de sirop 1/1 sa se dea 17 ml la concentratia de 40 grade. Daca este mai concentrat se poate dilua. Combra a prezentat frumos, tot aici, cum se calculeaza o noua concentratie. Oricum in sirop se poate folosi si la concentratia mai mare (adica nediluat), dar cantitate mai mica decat 17 ml/litru (se calculeaza tot dupa metoda expusa de Combra).


pus acum 15 ani
   
ionsut
Apicultor

Din: TOPOLOG-TL
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 7

pintilied a scris:

Reteta PROTOFIL data de un cercetator dela ICDA;

                   UN PACHET DE CEAI GASTRIC 1 plus UN PACHET CEAI GASTRIC 2
         puse impreuna in 2 litri alcool 90grade lasat sa macereze la intuneric timp de 2 saptamini. Dupa scurgerea alcoolului plantele pot fi folosite inca odata. Preluata dela  "UNCHIUL"


                              Sa auzim de bine.

Cred ca e o mica gresala, (scapare), ceaiurile se pun intrun litru (1L) de alcool SI NU IN 2L
Sursa e aceiasi


pus acum 15 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 4502
Nu uitati ca protofilul nu se da in sirop la 90 de grade , intai il aducem la 40 de grade si apoi il folosim , eu merg pe gustate    , protofilul de ICDA  nu are mai mult de 40 grade si gust pronuntat de pelin , pe cand cel facut in casa dupa reteta mea cu 10 plante este o bunatate la gust , si cum spunea si Valter daca avem timp sa ne culegem noi plantele la momentul optim iese cu adevarat meserie de protofil.

_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 15 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 4502
Si la culoare arata frumos dupa o saptamana dar nu pot sa va descriu mirosul parca mirosi o pajiste inflorita.

reteta protofil culoare arata frumos dupa saptamana dar pot descriu mirosul parca mirosi pajiste

22.9KB


_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 15 ani
   
balas
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 664
Plantele nu trebuiesc aruncate.
Se face un sirop gros, se amesteca cu ele, si se pun pe o tava. Albinele vor extrage, ce nu am putut noi scoate prin filtrare.


pus acum 15 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 4502
Bineinteles ! este pacat sa aruncam asa bunatate !

_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 15 ani
   
szlörinc
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 144
Multumesc,pt.info.

pus acum 15 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 4502
Reproduc reteta de protofil pt. cei interesati :

necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului          aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare

5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc  (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina  (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi

MOD DE PREPARARE

a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara  (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.

se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.

Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta)


_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 14 ani
   
milu56
Apicultor

Din: Almeria
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1252
Cam complicat.

_______________________________________
Albina trebuie apreciata pentru organizare harnicie si igiena.

pus acum 14 ani
   
milu56
Apicultor

Din: Almeria
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1252

kiloz a scris:

primavara sau toamna in lipsa culesului sau la completare hranei de iernare se poate folosi cu succes si avind un preti mai accesibil in apa din adepator sau sirop de zahar extract de plante tip bitter suedez
-se pune o doze de plante gata amestecate la macerat in alcool 40% --1,5 l--- pe timp de 14 zile dupa care se strecoare si se poate folosi amestecind 5ml la 1 l de apa sau 10 ml la 1l sirop 1/1
-mai ieftin decit protifilul

Alcoolul este agreat de albine,folosesc tuica de cazam la cladirea fagurilor si am observat ca le place.


_______________________________________
Albina trebuie apreciata pentru organizare harnicie si igiena.

pus acum 14 ani
   
bucovineanu
Apicultor

Din: jud Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1538

milu56 a scris:


kiloz a scris:

primavara sau toamna in lipsa culesului sau la completare hranei de iernare se poate folosi cu succes si avind un preti mai accesibil in apa din adepator sau sirop de zahar extract de plante tip bitter suedez
-se pune o doze de plante gata amestecate la macerat in alcool 40% --1,5 l--- pe timp de 14 zile dupa care se strecoare si se poate folosi amestecind 5ml la 1 l de apa sau 10 ml la 1l sirop 1/1
-mai ieftin decit protifilul

Alcoolul este agreat de albine,folosesc tuica de cazam la cladirea fagurilor si am observat ca le place.

Nu am auzit ca se poate folosi tuica la cladirea fagurilor. Se da tuica albinelor si ii cladesc mai cu spor?    


_______________________________________
Ce bine ar fi daca nu am avea expresia "Las'ca merge si asa."

pus acum 14 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 4502
Problema este : cum administram tuica ?
  Nu e de ras pentru ca eu am mai auzit apicultori care folosesc tuica  la stupi.


_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 14 ani
   
bucovineanu
Apicultor

Din: jud Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1538
Daca le dam tuica, trebuie sa le dam si slana cu ceapa. Altfel devin alcoolice. Si atunci cine mai merge la cules?    

Modificat de bucovineanu (acum 14 ani)


_______________________________________
Ce bine ar fi daca nu am avea expresia "Las'ca merge si asa."

pus acum 14 ani
   
milu56
Apicultor

Din: Almeria
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1252
De exemplu;cand bag faguri la cladit,fac ujn sirop de 2 la 1 si pun 50 la suta tuica de pruna,pulverizez pe faguri pe ambele fete si le introduc in stupi.
Rezultat:cladeste fagurii uniform si foarte rapid fata de cei fara tuica.


_______________________________________
Albina trebuie apreciata pentru organizare harnicie si igiena.

pus acum 14 ani
   
Adrian Roman
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 221
Bucovineanu a spus:
Daca le dam tuica, trebuie sa le dam si slana cu ceapa. Altfel devin alcoolice Si atunci cine mai merge la cules?     
Intrebare, d-le Bucovineanu : Licitam o firma ptr. paharele de tuica la dimensiunea albinelor ?    


_______________________________________
http://adrianroman.sunphoto.ro/

pus acum 14 ani
   
pop
Apicultor

Din: Lugoj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 71
Daca protofilul este un extract alcoolic, asa am inteles,atunci o cant mica de alcool nu cred ca dauneaza (in sirop).Am intalit o reteta de sirop in trecut Cu 10gr usturoi....si 10 gr tuica (cred ,poate o gasesc),in plus ,ptr uniformizare miros, stupii sunt stropiti cu alcool.Cred ca adevarul e pe aproape.pop

_______________________________________
Orice este mai mult decat nimic.

pus acum 14 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 4502
Cum se administreza sucul de ceapa ?
  cat timp il putem administra si in ce concentratie ?


_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 14 ani
   
wax
Apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 23
face furtisag.am folosit dar nu-i bun.

pus acum 14 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 4502
la ce ora ati dat siropul ?

_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 14 ani
   
ioanardelean55
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 537
dar nu teapuci de facut suc de ceapa la 200 de stupi !!!!!! un prieten i-mi spunea ca de tuica tare cad si paduchi ,o fi n-o fi !!!!???ramine de vazut .

pus acum 14 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 4502
La urma urmei si protofilul este un extract alcoolic de plante care se bazeaza pe principiile amare din plante . Acum ca alcoolul sau plantele sunt mai bune , nu stiu .

Modificat de dragos2006 (acum 14 ani)


_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 14 ani
   
marc
Apicultor

Din: Fagaras
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 26

dragos2006 a scris:

Reproduc reteta de protofil pt. cei interesati :

necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului          aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare

5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc  (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina  (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi

MOD DE PREPARARE

a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara  (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.

se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.

Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta)

Toate bune dar...  proportiile de plante care sunt.Macar aprox. in procente.


pus acum 14 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 4502
la 10 litri de alcool pun cate o cutie de plante din fiecare tip.

_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 14 ani
   
marc
Apicultor

Din: Fagaras
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 26

dragos2006 a scris:

la 10 litri de alcool pun cate o cutie de plante din fiecare tip.

si tinctura de usturoi cita?


pus acum 14 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 4502
Eu tinctura de usturoi nu pun atunci cand se amesteca alcoolul cu plantele . Tinctura se adauga in sirop inainte de administrare dar atentie sa nu dati in perioada culesului pentru ca poate ramane miros in miere , valabil si pentru ceapa. Un flacon de tinctura de usturoi cam la 10 - 15 litri de sirop.





Modificat de dragos2006 (acum 14 ani)


_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 14 ani
   
crisbee
Apicultor

Din: ipotesti suceava
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 187
multumim pentru filmulet.foarte practic, ca de altfel toate filmuletele pe care le-ati postat pana acum daca imi permiteti un sfat:pentru a realiza o filmare de calitate incercati sa miscati cat mai putin si cat mai  lin camera, astfel imaginea nu-si va pierde din calitate.  

pus acum 14 ani
   
Pagini:  1 2  

Mergi la